U borbi protiv veoma suvih i koža sklonih atopiji

0
831

uriageNamijenjena koži beba, djece i odraslih

Atopijski dermatitis kao hronična inflamatorna dermatoza sa genetskom predispozicijom, predstavlja nezarazno oboljenje kože koje se karakteriše izrazitom suvoćom (kserozom), crvenilom, svrabom, iritacijom, a nekada i prisutnim vezikulama. Pokreće se i/ili pogoršava kako egzogenim tako i endogenim faktorima: hladnoćom, zagađenjima iz spoljašnje sredine (polen, prašina), infektivnim faktorima (herpes, Staphylococcus aureus), nekim prehrambenim proizvodima (jaja, mlijeko, kikiriki…), kao i psihološkim faktorima (stres).

Disfunkcija kutaneousne barijere, kao primarni uzrok nastanka kseroze, povezana je sa lipidnim disbalansom interkorneocitnog cementa koji dovodi do serije poremećaja. Važno je imati u vidu da je ovaj cement bogat lipidnim elementima (ceramidima, holesterolom i slobodnim masnim kisjelinama) tako da svaka kvalitativna ili kvantitativna promjena u njihovoj organizaciji vodi poremećaju kvaliteta barijere, deficitu hidrolipidnog zaštitnog filma na površini kože, i shodno tome, nekontrolisanom transepidermanom gubitku vode, koji rezultira dehidrata- cijom. Koža puca i postaje pogodno tlo za prodiranje mnogih agenasa iz spoljašnje sredine i nastanak inflamatorne reakcije preko aktivacije receptora urgenog imuniteta (TLR2 receptori). Kod pacijenata sa problemima ovog tipa mikrobiota kože je poremćena u smislu povećanja i broja i kapaciteta adhezivnosti i virulentnosti Staphilococcus aureus. Zbog toga tretman kseroza i koža sklonih atopiji uključuje neophodnu upotrebu, kako adekvatnih sredstava za higijenu, tako i emolijenasa koji trebaju da djeluju na više nivoa: – Obnavljaju i restruktuiraju kutaneusnu barijeru, limiti- rajući trans epidermalni gubitak vode, – Štite kožu od prodiranja agenasa iz spoljašnje sredine,

– Umiruju svrab i zapaljensku reakciju kože. Uriage Xémose, nova generacija proizvoda je rješenje  za sve probleme kseroza i koža sklonih atopiji za bebe, djecu i odrasle osobe. Sa tri patentirana kompeksa i Uriage Termalnom vodom predstavljaju proizvode za njegu kože dvostrukog dejstva: LIJEČENJA i PREVENCIJE. Trenutno umiruju iritatacije i svrab kože, produžavajući interval između zapaljenskih faza. Lagane, brzo upijajuće teksture bez mirisa i parabena, zahvaljujući kojima se pacijenti mogu nakon mazanja odmah obući.

* CHRONOXINE, patentirani kompleks nove generacije (modifikovani lipidi proizvedeni biotehnologijom) ubrzavaju rješavanje procesa inflamacije i trenutno umiruju svrab.

* CERASTEROL-2F (kombinacija omega-3 i omega-6 ceramida i fitosterola iz ulja sjemenki maline) imaju snažno obnavljajuće i umirujuće dejstvo na kutaneusnu barijeru.

*TLR2 REGUL KOMPLEKS modulira odgovor urođenog imuniteta preko aktivacije TLR2 receptora na keratinocitima.

Izuzetna podnošljivost i efikasnost, brojne studije sa klinički potvrđenim rezultatima i nevjerovatno prijatne brzoupija- juće teksture, proizvode Xémose nove generacije čine idealnim za primjenu, kako u monoterapiji, tako i u kombinovanoj terapiji uz medicinske tretmane.
Za dnevnu higijenu kserotičnih koža indikovana su nježna neagresivna sredstva bez sapun komponenti, koja hidriraju i njeguju kožu i, nadasve, pružaju osjećaj mekoće i dugotrajnog komfora.
XÉMOSE Syndet, kremasti gel za svakodnevno pranje bez sapuna i XÉMOSE Umirujuće ulje za pranje iziritirane kože bez sapuna, predstavljaju nježne baze aktivnih sastojaka kombinovanih sa supermasnim agensima koji poštuju fiziologiju kutane- usne barijere, ne isušuju kožu, garantuju izuzetnu ugodnost prilikom primjene i stoga se klasifikuju kao „dermo zaštitni proizvodi“.
Topikani emolijensi su neophodni restruktuirajući proizvodi čija je uloga da obezbijede trenutno i dugotrajno olakšanje simptoma kseroza u vidu svraba, crvenila, zategnutosti i nelagode uz dugotrajni komfor kože.
Xémose Lipo Restitutivna krema protiv iritacija je dokazano nevjerovatno efikasna za sve suve i veoma suve kože, kao i kože sklone atopiji, bilo kao preventivan tretman bilo kao tretman koža u akutnoj fazi kao dodatak medikamentoznoj terapiji. Trenutno umiruje svrab, obnavlja, hidrira kutaneusnu barijeru i umiruje iritacije.
XÉMOSE Emolijentno mlijeko protiv iritacija je idealno za kserotične kože sklone perutanju. Obnavljajući je i umirujući tretman, kako za tretman koža u ljetnjem periodu tako i za tret- man koža sa prisutnim psorijatičnim plakama.
XÉMOSE Lipo Restitutivni,Visoko Hranljivi Cerat protiv iritacija je visoko efikasan tretman za ekstremno suvu kožu sa vidno prisutnim bolnim fisurama i ragadama. Bogata, supermasna krem emulzija koja, zahvaljujući aktivnm sastojcima i shea buteru u koncentraciji od 25%, trenutno umiruje bolne senzacije kserotičnih koža. Za svakodnevnu njegu suve, veoma suve kože lica sklone atopiji beba, djece i odraslih, preporučuje se kombinacija XÉMOSE Kreme za lice protiv iritacija & Stika za usne, koji pružaju 24h hidrataciju i zaštitu kože, ostavljaju je mekanom i zaštićenom tokom cijelog dana.

 

Maja Mijanović, dipl. ph