Vještačko sunčanje – koža pati i pamti

0
673

44-sunDolaskom zimskih mjeseci, solarijumi ne gube na aktuelnosti. Želja za očuvanjem preplanulog tena mnoge će, prije svega pripadnice ženskog pola, natjerati u posjetu salonima ljepote, radi „kvarcovanja”. U Americi ova potreba je već odavno pro­glašena vidom zavisnosti, tenareksijom. Evropske zemlje uvode vidove zakonske regulative, koje mlađima od 18 godina strogo zabranjuju vještačko sunčanje. Oni su podstaknuti rezultatima Međunarodnog istraživačkog instituta za prevenciju u Lionu.

Koliko štetno vještačko sunce može biti, obrazlažu nove procjene evropskih naučnika: nasuprot ljudima koji se u svom životu nikada nisu izlagali suncu, rizik za obolijevanje od mela­noma kod posjeta solarijumu veći je za 20%. Još drastičniji je efekat kod osoba koje se prije svoje 35. godine života „kvarcaju” – za ovu grupu Metju Boniol i sar. računaju rizik povišen i na čak 87%. U njihovoj metaanalizi iznijeli su da kod redovnih posjeta solarijumu rizik za obolijevanje od najsmrtonosnije vrste raka kože iznosi 1,8% po godini.

Važniji od relativnih brojki rastućeg rizika jesu apsolutni brojevi, dakle koliko slučajeva raka kože stoji kao posljedica

vještačkog sunčanja. Od 63.492 novodijagnostikovanih slučajeva melanoma u 15 zapadnoevropskih zemalja, za 3.438 se procjenjuje da su udružena sa vještačkim sunčanjem. S tim su posjete solari­jumu odgovorne za 498 slučajeva smrti kod žena i 296 muškaraca godišnje. Po mišljenju ovih istraživača, oko 700 smrtnih slučajeva u godini moglo bi se izbjeći prestankom upotrebe „vještačkog sunca”.

Činjenice o solarijumu

Spektar zraka u solarijumskim kapsulama svodi se na UVA zrake, čiji potamnjujući efekat ne daje dovoljnu zaštitu od kasnijeg izlaganja suncu. Dakle, tako potamnjela koža i te kako može da „izgori” !

Jedini blagotvorni uticaj UV zraka na ljudsku kožu jeste fotosinteza vitamina D. U savremenim uslovima uobičajena is­hrana sadrži dovoljnu količinu ovog vitamina!

 

Sunčanje u solarijumu u terapijske svrhe može „propi­sati” samo dermatolog!

Brojni saloni u kojima se koriste solarijumi ne podliježu nikakvoj zakonskoj regulativi, pa je moguće da spektar zračenja nije uvijek i regulisan, što dodatno povećava opasnost.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 2003. godine dala je izvještaj o štetnom dejstvu solarijuma i sljedeće preporuke za njegovo korišćenje. Na osnovu njih, solarijume ne smiju koris­titi: – Osobe sa fototipom kože I i II (svijetla koža i oči, lako gore)

– Osobe koje imaju veliki broj madeža

– Djeca i sve osobe mlađe od 18 godina

– Osobe kod kojih postoji tendencija ka pjegavosti

– Osobe koje imaju istoriju čestih opekotina od sunca u djetinjstvu

– Osobe koje imaju premaligne ili maligne promjene na koži

– Osobe koje imaju kožu oštećenu od sunca

– Osobe koje na sebi imaju kozmetske preparate (pove­ćana osjetljivost ka UV radijaciji)

– Osobe koje koriste ljekove kao što su: antidepresivi, antibiotici, psoraleni, antigljivični ljekovi, antidijabetični ljekovi.

 

Naša koža pamti sva oštećenja nastala tokom života, svaki trenutak na suncu, svako crvenilo i pregorjevanje, i pravi svoj sopstveni zapis, koji se ne briše.

 

Autor: dr med. Mirha Hasanbegović