Šta treba da znamo o varičeli kod djece

0
719

44-varicelaVaričela, ili ovčje boginje, spada u grupu osipnih gro­znica. Izazivač je virus varičela zoster. Izvor zaraze je oboljelo dijete. Virus se prenosi disajnim putevima, tzv. kapljična infekcija, a oboljenje je veoma infektivno jer se virus lako prenosi sa djeteta na dijete. U kolektivnim smještajima, jaslicama, vrtićima i školama, jedno dijete koje je oboljelo od varičele može da zarazi skoro svu djecu koja su bila sa njim u kontaktu, ali, naravno, ne i djecu koja su „preležala” varičelu. Tada imamo pojavu pravih malih epidemija.

Kako prepoznati varičelu?

TO UGLAVNOM NIJE TEŠKO!

Kod varičele razlikujemo stadijume bolesti: stadijum inkubacije, prodromalni stadijum, osipni i stadijum rekonvales­cencije.

Inkubacija je vrijeme koje prođe od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma. On traje od jedne do tri sedmice, rijetko i maksimalno četiri.

Prodromalni stadijum traje dva-tri dana. Neka djeca su „mrljava”, slabije jedu, žale se na bol u grlu, imaju povišenu temperaturu, dok neka prođu bez svega ovoga.

Osipni stadijum – boginje su veoma tipične. Prvo se po­jave na trupu, u vidu „bubuljice” koja prvo nabubri i ispuni se prozirnom tečnošću, i to se zove vezikula, potom se bistra tečnost zamuti i izgleda žućkasto, kao gnojanica, ta promjena se naziva pustula, a kad pustula „pukne”, postaje krasta, krusta, koja se poslije nekoliko dana sasuši i otpadne. Ovakve promjene se mogu naći svuda po koži, a mogu se nekada naći i po sluznicama, i tada su prilično bolne i neprijatne.

Boginje jako svrbe, što može da iskomplikuje stvar, jer može nastati superinfekcija boginja. Naime, bakterije koje normalno žive na površini kože, češanjem dospijevaju do boginja i dolazi do infekcije, a to sve može ostaviti ružne ožiljke. Intenzitet ospe varira od djeteta do djeteta.

Rekonvalescentni stadijum je stadijum oporavka, kada otpadaju kruste i kada je opšte stanje bolje.

Dijagnoza se postavlja lako – na osnovu kliničke slike i podatka da je dijete bilo u kontaktu sa oboljelim. NIJESU POTREBNA DODATNA LABORATORIJSKA ISPITIVANJA.

Bolesno dijete treba izolovati, jer je ovo visoko zarazno oboljenje. Nekomplikovani slučajevi liječe se simptomatskom terapijom: ako dijete ima visoku tjelesnu temperaturu, daje se antipiretik koji je propisao pedijatar.

 

DJECI DO DVANAEST GODINA NE DAVATI ASPI­RIN, ZBOG OPASNOSTI OD POJAVE REJEOVOG SINDROMA!

 

Boginje se posipaju posebno napravljenim puderom ili suspenzijom. U novije vrijeme za sprečavanje svraba se koriste gel i krema. Gel se primjenjuje za kosmati dio tijela, a krema za kožu.

Obavezno je održavanje higijene. DJECU OBOLJELU OD VARIČELE TREBA REDOVNO KUPATI. Brišite ih bez trljanja. Kod superinfekcije, djeca se mogu kupati i u rastvoru hipermangana. Kod nekomplikovanih slučajeva prognoza je srećom dobra, bolest prolazi za dvije do tri sedmice. Kod malog broja djece mogu se javiti komplikacije, što zahtijeva odlazak u bolnicu i primjenu adekvatne terapije.

 

Piše: dr Sanja Čizmović, spec, pedijatar