Sezona prehlada – Homeopatija

0
689

44-homeopatijaDolazak zime za neke od nas nosi sa sobom zebnju ne samo zbog hladnoće, već i zbog pojave nazeba i gripa kara­kterističnog za ovo doba godine. Simptomi uključuju: glavobolju, kašalj, curenje iz nosa, kijanje, bol u grlu, osjećaj slabosti i lomnosti u mišićima i kostima, povišenu tjelesnu temperaturu.

Veoma često antibiotici nisu pravo terapijsko rešenje, jer je najveći broj nazeba izazvan virusima na koje oni ne djeluju. Prepisivanje antibiotika u ovom slučaju ima za cilj tretiranje even­tualne bakterijske superinfekcije, tj. infekcije bakterijama koja se nadovezuje na virusnu.

Ovo su neki od savjeta koje možete primijeniti u preven­ciji i tretiranju nazeba prirodnim putem.

Ono što možete da učinite jeste da iz svoje ishrane eliminišete hranu koja slabi imuni sistem. Za vrijeme prehlade, izbacite iz ishrane mlijeko i mliječne proiz­vode, kao i proizvode od bijelog brašna. Ove namirnice uzrokuju povećano stvaranje sluzi u organima za disanje, a sluz hrani bakterije i viruse i pomaže u njihovom razmnožavanju. Suzdržavajte se od konzumacije slatkiša i šećera, jer studije poka­zuju da konzumiranje sto grama šećera u jednoj porciji prepolovi broj imunih ćelija za samo dva časa po njegovom unošenju u organizam1. Ako imate ovo u vidu, biće vam jasnije zašto se prehlade često dešavaju nakon rođendana i slavlja, kada se ova hrana više konzumira i tako slabi imuni sistem. Jasno je i da sve dok konzumirate ove namirnice, prehlade će se vraćati nesman­jenom žestinom, i pored česte upotrebe antibiotika.

Za vrijeme prehlade, ishrana treba da bude lagana, da se odbrambeni sistem ne bi opterećivao jurenjem i uništavanjem alergena i toksina iz hrane, već koncentrisao na napadače organizma. Imuni sistem ima istu funkciju kao i vojska koja se brani od neprijatelja. Ako je napadnuta s više strana istovremeno, moraće da se bori na više frontova i tako neujedinjena ima manje šanse za odbranu.

Pileća supa je jelo koje se tradicionalno preporučuje u liječenju nazeba i gripa. Sada mame i bake imaju i naučno objašnjenje za njenu ljekovi­tost. Pileće meso sadrži razne viruse koji se kuvanjem umrtvljuju, ali djeluju kao vakcina protiv virusa prehlade i gripa i tako stimulišu stvaranje antitijela u organizmu.

Bijeli i crni luk snažni su prirodni antibiotici, uništavaju viruse, gljivice i bakterije, bez nuspojava.

Med i propolis su, takođe, moćni antibiotici, a sadrže i imunostimulirajuće komponente.

Upotreba vitamina znatno skraćuje vrijeme trajanja prehlade. Vitamini C, A, D i cink stimulišu mehanizme odbrane. Kašika ribljeg ulja, bogatog vitaminima A i D, kao i omega-tri masnim esencijalnim kisjelinama, koje djeluju antizapaljenjski, svako jutro tokom zime, snaži naš imuni sistem i smanjuje podložnost mikrobima. U mom sjećanju još uvijek je živa slika nas djece u obdaništu, kako nevoljno otvaramo usta da nam vaspitačica da riblje ulje, koje je za nas bilo više kazna nego preven­cija bolesti.

Vitamin D se sintetiše u organizmu uz pomoć sunčevih zraka kojima je izložena naša koža. Sama činjenica da vitamin D pravimo u našem organizmu govori o tome koliko je značajna njegova funkcija u zaštiti organizma protiv bolesti (za razliku od životinja, ljudi su izgubili moć sinteze vitamina C, koji je, takođe, na vrhu liste najvažnijih vitamina). Zato, iskoristite svaki momenat da svoju kožu izložite sunčevim zracima, makar 20-ak minuta dnevno, u sunčanim periodima, koliko je dovoljno da se sintetiše dnevna potreba ovog vitamina.

Mnogi od ovih mojih savjeta nisu ništa novo, ali se mi često povodimo za novim, senzacionalnim otkrićima koja će da liječe još brže i bolje, zaboravljajući naše tradicionalne, provjerene, bakine savjete i remedije.

Zašto homeopatija?

Homeopatski pristup liječenju prehlada i gripa veoma je popularan u svijetu, jer homeopatski ljekovi, kao prirodni pre­parati, ne ostavljaju nuspojave i toksičnost, a veoma su efikasni.

Pošto je princip homeopatije da liječi osobu a ne bolest, u najvećem broju slučajeva za isti virus – uzročnik prehlade, daće se drugačiji lijek, koji se bira individualno, prema simptomima.

Pijte što više tečnosti, biljnih čajeva (kamilica, nana, žalfija, bijeli sljez) i toplih limunada s medom. Na taj način hidrirate organizam, smanjujete temperaturu i izbacujete toksine iz organizma.

oboljele osobe a ne prema virusu – dijagnozi. Upravo taj individu­alni pristup u odabiru terapije čini homeopatiju veoma efikasnom u liječenju i prevenciji bolesti.

Česte prehlade ukazuju na oslabljeni imuni sistem. Homeopatski pristup jačanja organizma odabir je najadekvatnijeg lijeka (nakon iscrpnog razgovora s pacijentom) koji će doprinijeti jačanju konstitucije i slabljenju predispozicije ka ne samo prehla­dama već i drugim bolestima. U odabiru konstitucionalnog lijeka uzimaju se u obzir ne samo fizički simptomi, već i mentalni i emotivni aspekt pacijenta. Taj preventivni karakter homeopatije i njen sveobuhvatni pristup u tretiranju osobe čini je specifičnom metodom liječenja.

I još nešto. Ne zaboravite na mentalnu i emotivnu higijenu. Emocije, kao što su bijes, strah, tuga, zavist i mržnja, inhibiraju i slabe mehanizme odbrane i čine tijelo podložnim bolestima.

Jednostavno je, ali se često toga ne pridržavamo u potrazi za čarobnom pilulom: – Jedite zdravo, vježbajte, ne skraćujte sebi san i budite dobre volje. Mikrobi će bježati od vas jer im niste zanimljiva žrtva.

 Na zdravlje!

Piše: dr Snežana Tomić