01. maj – IVG tehnikom – od uzorka ljudske kože do jajne ćelije – SAD

0
244

Biti roditelj u budućnosti biće mnogo drugačije imajući u vidu da naučnici i stručnjaci za pitanja etike imaju predviđanje kako će začeće izgledati za nekoliko godina. Zahvaljujući napretku u biomedicini, roditelji bi mogli da izaberu svoje dete od stotina embriona, u zavisnosti od njihovog DNK profila.
Sve veći broj trudnoća počinje u laboratoriji gde tehničar u epruveti kombinuje jajnu ćeliju i spermu kako bi se napravio embrion.
-Oko 10 odsto mladih parova u Sjedinjenim Državama ima problema sa začećem ili da iznesu trudnoću i ne razumemo zašto je to tako – kaže prof. dr Amander Klark iz Centra za istraživanje matičnih ćelija na UCLA.
Naučnica na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu i njen tim pokušavaju da od uzoraka ljudske kože naprave jajne ćelije, koje bi zatim bile oplođene spermatozoidima. Proces poznat po nazivom vitro gametogenesis odnosno IVG, je do sada bio uspješan samo u eksperimentima sa miševima.
– Ukoliko se pokaže da je ta tehnologija bezbjedna i efikasna, onda mislim da bi trebalo da počne da se koristi u specifičnim slučajevima kako bi se savladala neplodnost – kaže prof. Klark.