01. oktobar – Intenzivirati saradnju između Crne Gore i Mađarske u oblasti zdravstva

0
37

Crna Gora i Mađarska intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva, sa posebnim fokusom na istraživanja iz domena epidemiologije vezane za kronavirus, zaključeno je na sastanku ministrake zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović sa ministrom ljudskih resusra Republike Mađarske prof. dr Miklošom Kaslerom, koji je sa saradnicima boravio u posjeti Crnoj Gori.

Tokom susreta sa mađarskim kolegom, dr Borovinić Bojović je istakla veoma dobru saradnju sa Republikom Mađarskom, koja je, kako je kazala, potvrđena više puta do sada, a posebno u doba pandemije izazvane virusom korona.

– Nesebična podrška i pomoć u vidu vrijednih donacija, dokaz su tradicionalno kvalitetnih odnosa dvije zemlje, kao i visokog stepena solidarnosti i prijateljstva prema Crnoj Gori. Iskoristiću i ovu priliku da se zahvalim Vladi Mađarske, ministru Kašleru i njegovoj ekselenciji ambasadoru Mađarske u Crnoj Gori Jožefu Neđešiju, koji su zajedničkim aktivnostima uspjeli da obezbijede donaciju za Crnu Goru od 200 hiljada vakcina protiv koronavirusa, što je u tom trenutku bilo od neprocjenjivog značaja za nastavak masovne vakcinacije u našoj zemlji – kazala je ministarka zdravlja.

Ona je podsjetila da je Mađarska Crnoj Gori ranije donirala medicinsku zaštitnu opremu i preko 10 hiljada PCR testova, koji se koriste za dokazivanje prisustva virusa COVID-19, kao i da je u avgustu ove godine potpisan bilateralni sporazum između dvije zemlje, kojim državljani Crne Gore koji su imunizovani sa obje doze bilo koje vakcine protiv koronavirusa, mogu slobodno i bez bilo kakvog uslovljavanja da ulaze u Mađarsku. Isto važi i za državljane Mađarske koji dolaze u Crnu Goru, a oni koji nijesu vakcinisani, uz negativan PCR test koji je rađen u dvije zemlje, ne stariji od tri dana, slobodno i bez karantina prelaze dvije granice.

Prof. Kasler izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da sa ministarkom zdravlja Crne Gore razmijeni iskustva o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i borbi dvije zemlje protiv koronavirusa.On je dodao da su, osim o koronavirusu, razgovarali smo i o drugim temama iz oblasti zdravstva, s posebnim osvrtom na onkologiju, kao i o mogućnostima digitalizacije medicine.