03. oktobar – Mladi manje vjeruju u teorije zavjere o koronavirusu od ostalih građana Crne Gore

0
26

U Crnoj Gori svaki peti mladi, uzrasta od 18 do 29 godina, vjeruje u teorije zavjere o koronavirusu, dok je to slučaj sa trećinom ostalih građana. To su podaci iz istraživanja koje je u martu, uz podršku Britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a, sprovela istraživačka agencija Ipsos na nacionalno reprezentativnom uzorku.

Kako se navodi, velika razlika se uočava i kada se radi o vjerovanju u teoriju zavjere koja tvrdi da 5G tehnologija izaziva ili širi koronavirus, ali da se to prikriva da bi kompanije koje se bave ovom tehnologijom mogle da nastave da zarađuju mnogo novca. Dok u to vjeruje 31 odsto odraslih građana Crne Gore, mnogo je manji procenat mladih koji tako misle – 17 odsto.

– Moguće je da je ova razlika rezultat većeg iskustva mladih s novim tehnologijama, jer ovo istraživanje pokazuje da je 99 odsto mladih uzrasta 18−29 godina na internetu, dok je to slučaj sa 85 odsto građana Crne Gore – kaže se u istraživanju.

Navodi se da 94 odsto mladih ima profile na društvenim mrežama, dok je to slučaj sa 79 odsto odraslih građana.

Dok 84 odsto mladih tvrdi da govori engleski dovoljno dobro da može da razumije informacije na tom jeziku na internetu, to isto tvrdi 54 odsto građana Crne Gore – kaže se u istraživanju.

Značajna razlika uočava se i kod vjerovanja u teoriju zavjere da su svjetske elite napravile COVID-19 da bi genetski modifikovale ljude kroz buduću vakcinu protiv virusa.

– Dok u ovu zavjeru vjeruje 35 odsto građana Crne Gore, to je slučaj sa 20 odsto mladih uzrasta 18−29 godina – kaže se u istraživanju.

Da COVID-19 ne postoji, već da se radi o zavjeri svjetske elite da oduzme slobodu − vjeruje 23 odsto građana Crne Gore. Kod mladih uzrasta 18−29 godina ovaj procenat je značajno niži i iznosi 14 odsto, prenosi Portal Analitika.