01. oktobar – Kompanija Sandoz organizovala Adria regionalni panel

0
118

Farmaceutska kompanija Sandoz organizovala je Adria regionalnalni panel pod nazivom Jesu li i drugi virusi nestali s COVIDom namijenjen farmaceutima.

Panelisti su bili iz SEE regije, odnosno, iz Srbije mr ph Nikola Janković, iz Hrvatske infektolog prof. dr sc Ivan Puljiz, doktorica porodične medicine prim. dr sc Valerija Bralić Lang i farmaceutkinja mr ph Antonija Turkalj, a iz Bosne i Hercegovine doktorica porodične medicine dr Nataša Trifunović i iz Sjeverne Makedonije farmaceutkinja mr ph Biljana Božinovska.  Moderator skupa je bila mr Arijana Meštrović, a uvod u panel vodio je prof Darko Marčinko u obliku videa.

– Vrijeme je COVID-19 pandemije, ali i sezonskih virusnih infekcija koje nijesu nestale i ne smijemo ih zaboraviti. Bolesnici se kod virusa često prvo obraćaju farmaceutima, koji su im ujedno i najdostupniji.

Farmaceuti u ovom vremenu moraju zadržati racionalan pristup pacijentima, samouvjereno i smireno savjetovati pacijente u liječenju simptoma, nezavisno o uzroku. Bol u grlu, glavobolja, kongestija nosa, temperatura, kašalj… su simptomi koji, bez obzira na to jesu li uzrokovani COVID-19 infekcijom ili običnim Rhinovirusom, zahtijevaju djelotvorno simptomatsko liječenje – kazala je dr Nataša Fatić, predstavnica kompanije Sandoz.

Cilj ovog panela je bio pružiti farmaceutima relevantne i provjerene informacije na osnovu kojih će moći da povećaju brzinu i kvalitet trijaže pacijenata koji im dolaze sa simptomima respiratornih infekcija te im dati simptomatsku terapiju, a neke uz to uputiti ljekaru ili epidemiologu.