03. oktobar- Ništa nije promijenjeno od standardnih procedura za hronične pacijente

0
119

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u  Brezoviku kod Nikšića liječi se 45 pacijenata oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Dr Dragica Gudelj u Kovid centru u bolnici Brezovik rekla je agenciji MINA da je riječ o srednje teškim pacijentima koji su za sada stabilnih vitalnih parametara i liječe se terapijom koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

– U Brezoviku su oboljele četiri medicinske sestre, dobrog su opšteg stanja, nalaze se na kućnom liječenju i očekujemo njihov brzi oporavak. Jedan ljekar, koji je bio pozitivan na korona virus, oporavio i vratio na posao – kazala je dr Gudelj.

Kovid centar, kako je navela, raspolaže sa 60 mjesta, dok su ostali paviljoni u takozvanom čistom dijelu bolnice izdvojeni.

– U Brezoviku je izvršena reorganizacija i zdravstveni radnici podijeljeni su u dvije grupe, od kojih su jedni isključivo angažovani u Kovid centru, a drugi brinu o ostalim pacijentima. Naporno je i teško raditi, više je smjena, ali se borimo kako bi se što uspješnije i brže izašlo iz teške situacije prouzrokvane pandemijom korona virusa – ukazala je dr Gudelj.

U Brezoviku se u takozvanom drugom talasu epidemije do sada liječilo 205 pacijenata oboljelih od kovida.

Na pitanje da li je povećan broj pacijenata u ostalim paviljonima, s obzirom da su jedina specijalna bolnica za plućne bolesti u Crnoj Gori, dr Gudelj je kazala da se njihov broj na bolničkom liječenju smanjuje.

– Ovo je period kada su naši hronični pacijenti češće na bolničkom liječenju, ali u ovoj situaciji je smanjen broj pregleda i primaju se samo najugroženiji – rekla je dr Gudelj dodajući da je riječ o pacijetima sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, astmatičarima, sa kojima su inače u kontaktu.