01. oktobar – Telemedicina može unaprijediti zdravstvenu zaštitu pacijenata

0
18

Klinički centar Crne Gore (KCCG) spreman je da postane centar telemedicine u regionu, poručeno je sa radionice Pristup telemedicinskoj mreži na Zapadnom Balkanu. Kako su kazali iz KCCG, u protekla tri dana radionici je prisustvovao eminentan broj stručnjaka iz oblasti medicine država Zapadnog Balkana i Njemačke.

Predstavnici, klinički saradnici, Univerzitetske klinike Šarite i Robert Koh Instituta iz Berlina ocijenili su da uspostavljanje takve vrste saradnje znači i približavanje zdravstvenom standardu Evropske unije (EU), čemu Crna Gora i teži.

Navodi se da je njemački ambasador Peter Felten ocijenio da je Crnoj Gori mjesto u sistemu EU.

– Jačanje naše međusobne saradnje dodatno će uticati na njihov evropski put i približiti ih zdravstvenom sistemu EU – kazao je Felten.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao je da je funkcionisanje svih segmenata društva danas nezamislivo bez digitalizacije i da ona nije zaobišla ni zdravstveni sistem.

– Savremena medicina se razvija pod uticajem digitalne transformacije, kao rezultat ekspanzije tehnoloških dostignuća što se odražava i u medicinsko-tehnološkoj industriji – kazao je Šćekić.

On je rekao da Ministarstvo zdravlja posebnu pažnju posvećuje unapređenju zdravstvene zaštite pacijenata, čemu telemedicina može značajno da doprinese i da mu je drago što se ovako važan projekat realizuje upravo u Crnoj Gori.

Šćekić je rekao da je, osim mogućnosti razmjene iskustava i zajedničkog rješavanja svih dilema putem primjene telemedicine, tim projektom predviđeno i dodatno usavršavanje domaćeg kadra.

Na radionici je, kako se navodi, zaključeno da je to najbolji vid uspostavljanja saradnje i razmjene stečenih znanja i iskustava.

– Nema unaprjeđenja zdravstvene zaštite bez kontinuirane edukacije medicinskog kadra, a posebno međuinstitucionalne i međunarodne saradnje zemalja regiona i EU – kaže se u saopštenju.

Radionica je, kako se dodaje, rezultat baš takve saradnje sa ljekarima iz Robert Koh Instituta i bolnice Šarite, a uz punu podršku ministarstava Crne Gore i Njemačke.

Direktorica KCCG dr Ljiljana Radulović zahvalila je Ambasadi Njemačke i njemačkom Ministarstvu zdravlja, koji su prepoznali Crnu Goru kao pouzdanog partnera sposobnog da odgovori svim izazovima današnjice.

– Posebno mi je drago što su eminentni stručnjaci iz renomiranih zdravstvenih centara, kao što je Robert Koh Institut i Univerzitetska bolnica Šarite, spremni da svoja bogata medicinska znanja prenesu nama i time doprinesu jačanju sopstvenih kapaciteta za razvoj telemedicine, od čega će prednost imati i naši pacijenti i ljekari – kazala je dr Radulović.

Prema njenim riječima, od izuzetnog značaja je i težnja da cijeli region Zapadnog Balkana jednako poveća kvalitet zdravstvene zaštite. TVCG