27. oktobar – Položen kamen temeljac za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju

0
36

Simboličnim polaganjem kamena temeljca, predsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ambasadorka EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa i direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović, ozvaničili su početak radova na izgradnji objekta za klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Ovaj izuzetno značajan projekat za crnogorski zdravstveni sistem, vrijedan 8,5 miliona eura, finansira se iz IPA fondova EU.

– Ne postoji veća čast za nekoga ko radi u državnoj upravi od one kad se gradi naša zemlja. Ovo je već druga aktivnost postavljanja kamena temeljca za nove klinike u Crnoj Gori. Nakon 40 godina, konačno se grade novi zdravstveni objekti u našoj državi – kazao je premijer Abazović.

On je izrazio neizmjernu zahvalnost EU na podršci, bez koje se ovaj projekat ne bi mogao realizovati, naglašavajući da „ove stvari učvršćuju naše partnerstvo“.

– Sadašnja ustanova u kojoj je smještena Klinika za infektivne bolesti slika je i prilika decenijskog nemara i nebrige koju su tadašnje političke elite imale prema zdravstvenom sistemu, zaposlenim u njemu a posebno prema građanima koji su liječeni u uslovima nedostojnim čovjeka. Oni koji su nažalost bili prinuđeni da borave i liječe se tamo, a pandemija koronavirusa nas je na to itekako primorala, znaju o čemu govorim. To više tako neće biti – poručio je ministar Šćekić.

On je dodao da se postavljanjem kamena temeljca za ovaj kao i za druge objekte koji su započeti, odlučno postavljaju čvrsti temelji za novi pristup zdravstvenoj zaštiti naših osiguranika, ali i za pristojne uslove za rad ljekara i ostalog medicinskog osoblja.

– Na tom putu, nesebičnu pomoć i podršku pruža nam Evropska Unija, koja sa sredstvima od 8,5 miliona eura u potpunosti finansira izgradnju i opremanje Klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Uz liderstvo šefice Delegcije EU u Crnoj Gori, uz ovaj, realizuju se i drugi značajni projekti koje naša zemlja kao kandidat za pristupanje evropskoj porodici uveliko koristi – istakao je ministar Šćekić.

– Pored dva moderna objekta za potrebe Klinika za mentalno zdravlje, infektivne i kožne bolesti, prošle nedjelje počeli su radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Specijalne bolnice Vaso Ćuković u Risnu, vrijedni 2,2 miliona eura, a do kraja godine, takođe uz pomoć Evropske Unije, počeće radovi na izgradnji i opremanju Operativnog centra za vanredne situacije u okviru Institutta za javno zdravlje te rekonstrukcija i opremanje devet mikrobioloških laboratorija širom zemlje – istakao je ministar zdravlja.

Da posebna pažnja usmjerena je ka regionalnom razvoju i univerzalnosti zdravstvene zaštite. U toku su pripreme za tendere ukupne vrijednosti preko 10 miliona eura za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju i Nikšiću, kao i domova zdravlja u Ulcinju, Budvi, Cetinju i Plavu.

– Drago mi je što nakon toliko godina Crna Gora konačno gradi nove klinike, koje su samo jedan od mnogih projekata kroz koje EU podržava crnogorski zdravstveni sistem. Pristup dobroj zdravstvenoj zaštiti dio je životnog standarda EU, čemu i građani Crne Gore s punim pravom teže. Raduje me što danas imamo priliku da doprinesemo ostvarenju te težnje, jer će ove dvije nove klinike značajno unaprijediti kvalitet zdravstvenih usluga za sve građane Crne Gore. Medicinski radnici uskoro će raditi u potpuno novim objektima, s pristupom najsavremenijoj opremi – poručila je ambasadorka EU Oana Popa.

Ona je podsjetila da je Crna Gora od početka pandemije dobila 130 miliona eura bespovratnih sredstava i kredita EU, u cilju spašavanja života, unaprjeđenja javnog zdravlja i očuvanja hiljada radnih mjesta.

Direktorica KCCG dr Radulović podsjetila je da je Klinika za dematovenerologiju, nakon vremenskih nepogoda prije čak deset godina iseljena i od tada dijeli prostor sa Klinikom za očne bolesti i od tada ljekari i pacijenti čekaju da se obećanja o novoj zgradi konačno ostvare.