28. oktobar – Apel građanima da ne uništavaju medicinske aparate koji spašavaju živote

0
34

Zavod za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) apelovao je na građane da ne uništavaju medicinske aparate koji spašavaju živote. ZHMP se oglasio povodom nedavnog slučaja vandalizma u Nikšiću kada je nepoznata osoba ošetetila defibrilator koji je postavljen na javnoj površini u Nikšiću u skladu sa saglasnošću Ministarstva zdravlja, kod Doma zdravlja Nikšić.

– Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore ovim putem apeluje da se ne uništava medicinska oprema koja građanima spašava živote. O navedenom incidentu biće obaviješten Centar bezbjednosti Nikšić kako bi preuzeo radnje iz svoje nadležnosti i kako bi počinilac navedenog djela odgovarao pred zakonom – navodi se u saopštenju ZHMP.

Defibrilatore su dobili Podgorica, Nikšić, Danilovgrad, Cetinje, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Bar, Ulcinj i Plužine, a uređaji su nabavljeni okviru IPA projekta Evropske unije RACE.

U saopštenju je pojašnjeno da je automatski eksterni defibrilator prenosni uređaj koji isporučuje električnu struju osobama koje imaju srčani zastoj usljed poremećaja srčanog ritma.

– Kuriozitet je da ovaj aparat daje glasovne instrukcije prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života. Aparat vrši analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju, i korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja. Ovi aparati su od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sistem s obzirom na to da je najčešći uzrok iznenadnog srčanog zastoja smrtonosni srčani ritam, pa preživljavanje zavisi od brzine tretmana koji se naziva defibrilacija, a koja se vrši upravo ovim uređajima – navodi se u saopštenju HMP.