26. oktobar – U bolnici Berane počinje snimanje gustine kostiju

0
36

Opšta bolnica (OB) Berane dobila je osteodenzimetar, aparat za mjerenje mineralne gustine kostiju, a ta dijagnostička procedura će se od početka novembra raditi u Beranama.

Iz OB Berane su naveli da je ta dijagnostička procedura do sada je rađena samo u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

– Od početka novembra ova vrsta snimanja radiće se u Beranama. Medicinsko osoblje koji će raditi na ovom aparatu nalazi se na obuci u KCCG – rekli su iz OB Berane.

Oni su pojasnili da snimanje DXA metodom traje kratko, kao i da je neinvazivno i bezbolno.

– Standardno snima se lijevi kuk i predio slabinske kičme od prvog do četvrtog lumbalnog pršljena – kazali su iz OB Berane.

Iz te ustanove su naveli da, u nekim stanjima, kada je operisana kičma ili kada je značajno degenerativno promijenjena, snimaju se oba kuka.

– Ukoliko imate protezu lijevog kuka, snima se desni a ukoliko imate proteze oba kuka, snima se samo kičma – rekli su iz OB Berane.

Oni su naveli da je, u slučaju povećanog nivoa paratireoidnog hormona u krvi, potrebno uraditi snimak podlaktice, koji se radi i kod osoba koje imaju tjelesnu težinu preko 150 kilograma ili ukoliko se iz nekih drugih razloga ne može uraditi standardno DXA skeniranje.

Posebna priprema za osteodenzitometriju nije potrebna.

– Preporuka je da na sebi imate odjeću koja u predjelu regija koje se snimaju (lumbalni dio kičme i kuk) nema metalnih djelova – kaže se u saopštenju.

Pojašnjavaju da sve žene starije od 65 godina i muškarci preko 70 godina, nevezano od faktora rizika za prelom, treba da urade DXA skeniranje kao i postmenopauzalne žene i muškarci od 50 do 69 godine sa prisutnim faktorima rizika. Takođe, je osteodenzitometrija potrebna i u slučaju frakture na malu traumu (pri padu sa sopstvene visine), da bi medicinsko osoblje kasnije moglo kroz kontrolne snimke da prati efekat terapije.

– Doza zračenja tokom jednog DXA skena je na nivou dnevnog zračenja iz okruženja (kosmičkog zračenja, zračenja od uređaja u našoj okolini – mobilnih telefona, televizora, kompjutera) ili koje primimo tokom jednog prekookeanskog leta – saopštili su iz OB Berane.

Istakli su da se osteodenzitometrija ne radi kod trudnica. Takođe, kod pacijenata koji su nedavno snimani sa korišćenjem kontrastne supstance ili su primili radioaktivnu terapiju potrebno je da se, do njene eliminacije iz organizma, odloži DXA skeniranje.

Pojasnili su i da suplementi kalcijuma ne bi trebalo da se uzmu na dan snimanja, jer neresorbovana tableta, u regiji koja se snima, može da utiče na vrijednost koštane mase.