01. septembar – U većini zemalja zbog Covida poremećene osnovne zdravstvene usluge – WHO

0
102

U više od 90 posto zemalja svijeta zbog pandemije koronavirusa poremećene su osnovne zdravstvene usluge, pokazali su rezultati istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije.

Zdravstveno tijelo sa sjedištem u Ženevi često je upozoravalo na razne programe spašavanja ljudskih života na koje je posljednjih mjeseci uticala pandemija te je zdravstvenim vlastima skretalo pažnju na taj problem, kao i na ublažavanje posljedica, no ovo su prvi podaci WHO-a o razmjerima poremećaja.

– Uticaj pandemije covida-19 na osnovne zdravstvene usluge izaziva veliku zabrinutost – stoji u studiji te se dodaje da bi velika zdravstvena dostignuća iz zadnjih dvije decenije mogla biti ‘izbrisana’ u kratkom vremenu.

Istraživanje uključuje podatke prikupljene od maja do jula u više od 100 zemalja.

Među najugroženijim uslugama su programi rutinskog vakcinisanja – oko 70 posto, programi planiranja porodice – 68 posto te dijagnostikovanje i liječenje raznih oblika raka – 55 posto, dok je rad hitnih službi bio ugrožen i poremećen u gotovo četvrtini ispitivanjem obuhvaćenih zemalja.

Studija pokazuje da je područje istočnog Sredozemlja, koje uključuje Avganistan, Siriju i Jemen, najsnažnije pogođeno, slijede afričko i područje jugoistočne Azije, a američki kontinent nije bio dio studije.

Od prvih uočenih slučajeva pojave covida-19 u decembru prošle godine, pretpostavlja se da je virus usmrtio gotovo 850.000 ljudi. Naučnici misle da se zbog smanjenja količine uobičajnih zdravstvenih usluga u nekim područjima povećao i broj smrtnih slučajeva koji nisu povezani s covidom.

U istraživanju WHO-a stoji kako je opravdano pretpostaviti da bi čak i umjeren poremećaj u osnovnim zdravstvenim uslugama u kratkom do srednjem i dugoročnom razdoblju mogao rezultirati povećanim obolijevanjem i smrtnošću od uzroka koji nisu povezani s covidom-19.

WHO upozorava i na to da bi se poremećaj mogao osjetiti i nakon završetka pandemije.