03. septembar – Vakcina za Covid-19 uskoro u distribuciji – SAD

0
78

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da su obavijestili zdravstvene zvaničnike u svih 50 država da se pripreme za distribuciju vakcine za koronavirus do 1. novembra, dva dana prije predsjedničkih izbora.

Novinska agencija Meklači je prva objavila izvještaj da je CDC 27. avgusta uputio memorandum na četiri stranice sekretarijatima za zdravstvo da do 1. oktobra pripreme planove za vakcinaciju, “kako bi se spremili za najranije moguće puštanje vakcine za Covid-19”.

Njujork Tajms javlja da je memorandum dr Roberta Redfilda, direktora CDC-a takođe poslat zvaničnicima u javnom zdravstvu na svim američkim teritorijama, kao i Njujorku, Čikagu, Filadelfiji, Hjustonu i San Antoniju.

U memorandumu CDC-a kaže se da profesionalci u zdravstvu, zaposleni u ustanovama za njegu starih kao i radnici u službama za nacionalnu bezbjednost treba da imaju prioritet u dobijanju potencijalne nove vakcine.

Njujork Tajms prenosi da je CDC takođe dao prioritet Amerikancima starijim od 65 godina, ljudima iz “rasnih i etničkih manjina”, starosjedeocima Amerike i zatvorskoj populaciji.

Dr Entonin Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti izjavio je da je uvjeren da će do kraja godine biti razvijena “bezbjedna i efikasna vakcina protiv Covida 19.”

Međutim, dr Fauči je takođe izjavio u intervjuu za agenciju Rojters da “jedna stvar koju ne želite da vidite je da vakcina bude odobrena po ubrzanom postupku a da nemate znak da je efikasna.”

Drugi zdravstveni eksperti su takođe izrazili skepsu oko puštanja vakcine prije nego što se završe klinička testiranja, navodeći da bi ubrzana distribucija mogla da predstavlja rizik za bezbjednost i produbi raspoloženje nekih građana protiv vakcinacije.

Prema nedavnom istraživanju Centra za javna pitanja, samo polovina Amerikanaca je rekla da bi se vakcinisala protiv Covida 19.

Amerika je zemlja sa najviše slučajeva Kovida 19 – 6,1 miliona i više od 863.400 smrtnih slučajeva, prenosi Glas Amerike.