02. decembar – Nove terapije za rak prostate?

0
244

Do nedavno je bilo uvaženo mišljenje da je testosteron svojevrsno “gorivo” za napredovanje raka prostate i cilj skoro svih terapija bio je da se smanji nivo tog hormona u organizmu pacijenta, ali je novo, još uvijek eksperimentalno medicinsko istraživanje, pokazalo sasvim suprotno.
Muškarca s uznapredovanim stadijumom raka prostate navodno je potpuno izliječila takozvana “šok terapija” velikom dozom testosterona. I drugim pacijentima koji su učestvovali u ovom istraživanju rak je polako počeo da se povlači.
Nivo antigena specifičnog za prostatu, koji je ujedno i jedini tumorski marker pomoću kojeg se prilično rano može otkriti rak, drastično se smanjila kod većine od 47 muškaraca koji su se podvrgli novoj terapiji.
– Kod jednog pacijenta nivo antigena pao je na nulu poslije tri meseca i 22 ciklusa liječenja, pohvalili su se naučnici. Ovaj potencijalno revolucionarni medicinski eksperiment pokrenuo je profesor Sem Denmejd iz univerzitetske bolnice Džon Hopkins u američkom gradu Baltimor.
– Cilj nam je da šokovima ubijemo ćelije tumora napadajući ih testosteronom. Rezultati su zapanjujuće dobri, iako smo još u početnoj fazi. Ohrabruje nas činjenica da bolest kod većine muškaraca već godinu dana, otkad su na našoj terapiji, stagnira, izjavio je profesor Denmejd.
Decenijama prije ovog otkrića muškarce s rakom prostate liječili su smanjujući im nivo testosterona, polnog hormona koji luče testisi, a takav oblik terapije i danas zagovaraju mnogi stručnjaci, piše Dejli telegraf. Vrijeme će pokazati koliko je nova šok terapija koju su Amerikanci predstavili na simpozijumu u Minhenu u Njemačkoj, zaista uspješna.