02. decembar – Zdravstveni sistem počiva na entuzijazmu ljekara – Hrvatska

0
246

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore (HLK) Trpimir Goluža je izjavio da u Hrvatskoj radi 14.394 ljekara, među kojima je 9649 specijalista, a njihova je prosječna starost 47 godina. Zdravstvenim sektorom dominiraju žene, a u grupi iznad 65 godina zastupljeniji su muškarci. Takođe je utvrđeno da će u idućih desetak godina više od 4000 iskusnih ljekara otići u penziju, što je više nego ikad dosada.
– Sistem trenutno počiva na entuzijazmu ljekara i medicinskih sestara i na radu penzionisanih kolega, jer van Zagreba i Rijeke ne postoji ni jedna zdravstvena ustanova koja ima dovoljan broj redovno zaposlenih. Svi se na neki način snalaze – neki angažuju penzionere, a neki ljekare iz drugih bolnica koji dolaze dežurati, pri čemu najviše nedostaje anesteziologa i radiologa, kojih je i najviše otišlo iz Hrvatske – kaže Goluža.
Od ulaska u EU iz Hrvatske je otišlo 525 ljekara, a dominiraju oni bez specijalizacije, čija je prosječna starost 30,5 godina, a do kraja 2016. u hrvatskom zdravstvenom sistemu zaposlilo se 30 ljekara iz inostranstva, čija je prosječna starost 45 godina. Najviše ih je došlo iz Makedonije, BiH i Srbije, a ostali su iz Crne Gore, Litvije, Rusije, Slovenije i Kosova.
HLK je vrlo kritičan prema predloženom nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer ne rješava problem reprezentativnosti ljekarskog sindikata, nema rješenja problema specijalizacija, kao ni za prekovremeni rad. Neki predlozi stvoriće dodatne probleme, poput ukidanja staža koje mladi ljekari i studenti završne godine medicine traže i smatraju neophodnim, te da se dežurstvo u hitnoj službi više ne bi smatralo redovnim radom. Takođe, ističe Goluža, nema smisla među zdravstvene radnike uvoditi neke nemedicinske struke poput nutricionista, pa čak i inženjera elektrotehnike koji rade u sistemu.