02. januar – Pokrenut projekat EUDONORGAN

0
300

Evropska unija pokrenula je projekat EUDONORGAN posvećen edukaciji i podizanju svijesti javnosti o darivanju organa u Evropskoj uniji i susjednim zemljama. Voditelj projekta je Španija, dok su Hrvatska, Italija i Slovenija jedne od zemalja partnera na projektu. Procjenjuje se da u ovom trenutku samo 10% svjetskog stanovništva ima pristup metodi liječenja presađivanjem organa, s toga je cilj novog evropskog projekta povećanje broja donator organa.
Projekat će okupiti oko 400 učesnika iz zemalja Evropske unije i susjednih zemalja, uključujući zdravstvene radnike, pacijente, predstavnike javnih i vladinih organizacija, medije i ugledne i istaknute članove društva koji imaju snažan uticaj na kreiranje pozitivnog javnog mišljenja o darivanju organa.
Na inicijativu Evropskog parlamenta, projekat EUDONORGAN je dobio sredstva iz fonda Evropske unije, a predviđa izradu i promociju dva osnovna paketa mjera usmjerena na edukaciju edukatora i podizanje svijesti javnosti.
Izradu i sprovođenje prvog paketa mjera koordiniraće španski Zavod za donorstvo i presađivanje iz Barselone (DTI), koji je ujedno i nosioc licence priznatog međunarodnog tečaja Transplant Procurement Management – TPM. Zahvaljujući tom tečaju u posljednjih 25 godina osposobljeno je oko 13000 zdravstvenih radnika iz više od 100 zemalja.
Nosioc drugog paketa mjera usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o važnosti darivanja organa poslije smrti su Slovenija – Slovenija Transplant i Hrvatska – Zavod za transplantaciju i biomedicinu.
U 2015. godini u Evropskoj uniji 10.495 donora odlučilo je da daruje svoje organe nakon smrti što je približno 20,8 donora na milion stanovnika. Broj donora organa unutar država Evropske unije neujednačen je i varira od samo 3,5 donora na milion stanovnika do čak 40 donora na milion stanovnika koje su ostvarile Hrvatska i Španija.