02. januar – Optužen farmaceut za izazivanje epidemije meningitisa – SAD

0
250

Bivši izvršni direktor farmaceutske kompanije New England Compounding Center u Masačusetsu Beri Kaden optužen je za izazivanje epidemije meningitisa koja je 2012. godine odnijela živote 64 osobe. Suđenje je počelo u Bostonu. Kaden koji je ranije izjavio da nije kriv, tereti se po 25 tačaka optužnice za ubistva i druga krivična djela propisana federalnim američkim zakonom.
Kaden je bio suosnivač i direktor farmaceutske kompanije New England Compounding Center.
Tužioci tvrde da je New England Compounding Center koristio zalihe kojima je istekao rok i nije pratio standarde čistoće, što je kontaminiralo injekcije steroida namijenjene liječenju boli u leđima izazvane hernijom diska ili bolovima u zglobovima.
Epidemija gljivičnog meningitisa 2012. godine zahvatila je više od 750 ljudi u 20 američkih država, od čega je 64 smrtno stradalo. Gljivični meningitis rijetka je i neprenosiva infekcija, koja uzrokuje upalu zaštitnih membrana mozga i leđne moždine.
Farmaceutska kompanija New England Compounding Center sa sjedištem u Masačusetsu nedugo nakon epidemije povukla je sve svoje proizvode i prekinula djelovanje.