04. avgust – Uvode strožije mjere u borbi protiv koronavirusa – Australija

0
100

Do sada je Australija bila svijetla tačka na planeti sa izuzetno malim brojem umrlih od koronavirusa, ali se situacija promijenila i već 1. avgusta, broj umrlih prešao je 200.

Država i dalje bilježi, kako izvještavaju mediji, nisku stopu smrtnosti na milion stanovnika, za razliku od Velike Britanije ili Italije. Ono što zabrinjava zvaničnike je da se ne smanjuje broj novo inficiranih.

Upravo nemogućnost da se prenos virusa u zajednici drži pod kontrolom, kao i dva “najsmrtonosnija“ dana od početka pandemije, uticali su na odluku premijera Viktorije Danijela Endrjusa da najavi dalje pooštravanje mjera. Kada će nove mjere stupiti na snagu i u kom obimu, nije saopšteno, ali se spekuliše da bi mogao da se primijeni novozelandski model.

Za premijerku Kvinslenda, Anastaziju Palaščuk, bilo je dovoljno da dvije pozitivne djevojke nedozvoljeno pređu granicu, i da od 1. avgusta, jedan sat iza ponoći, zatvori granicu za stanovnike Sidneja. Granica za građane Viktorije je još ranije zatvorena. Stanovnicima Kvinslenda, koji su bili u Sidneju, dozvoljeno je da se vrate, ali za sve koji su ušli u zemlju poslije datog roka obavezan je karantin od 14 dana.