04. oktobar – Nov način kontrole malignih bolesti u Crnoj Gori

0
137

Ministarstvo zdravlja Crne Gore formiraće novu Nacionalnu komisiju za kontrolu malignih bolesti čiji je cilj unapređenje kvaliteta programa za rano otkrivanje karcinoma dojke, grlića materice i debelog crijeva, kao i registra za maligne neoplazme, najavila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

U bliskoj budućnosti, kako napominju u saopštenju, Ministarstvo zdravlja će razmatrati formiranje i drugih radnih tijela koja do sada nijesu postojala, a koja će se baviti unapređenjem ostalih ključnih komponenti Nacionalnog programa za kontrolu raka.

– U cilju pokretanja svih skrining programa koji su zaustavljeni prošle godine, tokom prethodnih mjeseci vršeni su intenzivni pregovori sa Kliničkim centrom Crne Gore, Institutom za javno zdravlje, Fondom za zdravstveno osiguranje i ostalim zdravstvenim ustanovama koji već daju rezultate. Tako će krajem oktobra, koji je inače mjesec borbe protiv raka dojke, biće nastavljen skrining karcinoma dojke koji će u cilju prevazilaženja nagomilanih problema biti izmijenjen u nekim procedurama – navode u Ministarstvu.

Ovog puta umjesto izabranih ljekara, pacijentkinje će na mamografiju pozivati i ljekari KCCG koji će im zakazivati mamografiju, kako bi se ubrzao proces i rasteretili ljekari u domovima zdravlja dok traje pandemija.

Druga procedura koja je izmijenjena se odnosi na očitavanje snimaka sa mamografije. Naime, kako je pandemija onemogućila dolazak supervizora iz Slovenije u posljednjih godinu i po, dogovoreno je da sada radiolozi iz Kliničkog centra, koji imaju najviše iskustva u toj oblasti, preuzmu ulogu nezavisnih čitača, i oni su za samo dvije nedjelje očitali 2.300 snimaka.

– Za razliku od pasivnog pristupa u borbi sa pandemijom koji je bio dominantan 2020-e, pa je Klinički centar bio praktično zatvoren pola godine, 2021. godine zdravstveni sistem je zauzeo proaktivan pristup, nadoknadio većinu ogromnih lista čekanja i dalje nastavlja intezivnim tempom zajedno sa Ministarstvom i Institutom za javno zdravlje, sa namjerom da hronične nezarazne bolesti konačno dobiju značaj koji im pripada – navela je dr Borovinić Bojović.

U tom smislu, skrining karcinoma dojke je izuzetno značajan s obzirom na to da prema podacima iz našeg registra za rak čak 46% žena u vrijeme otkrivanja karcinoma dojke već ima udaljene metastaze, što je alarmantan podatak. Zato ministarka poziva žene od 50 do 69 godina da se odazovu pozivu na ovaj skrining, jer rano otkrivanje karcinoma vodi ka uspješnijem liječenju, a time i produženju životnog vijeka i očuvanju kvaliteta života.