05. jul – Raste broj novih infekcija – Hrvatska

0
22

Pad broja novoinficiranih u Hrvatskoj deset nedjelja je bio u konstantnom padu. U proteklom periodu zabilježeno je 585 novih slučajeva, što je rast od 22 posto u odnosu na nedjelju prije.

Brojem vakcinisanih građana nijesu zadovoljni u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

– Nažalost, nijesmo zadovoljni postotkom kojem smo se nadali da ćemo imati. Želja nam je svima bila da tokom juna vakcinišemo više od 50 posto ukupnog stanovništva, a brojke su nam puno manje. Tek oko 35 posto ukupnog stanovništva je vakcinisano, što nije dovoljno da bismo bili mirni i živjeli po starom normalnom – rekla epidemiološkinja dr Dijana Mayer.

Evropom se ubrzano širi vrlo zarazna delta varijanta koronavirusa, zbog čega mnoge države iz opreza ponovno uvode određene restrikcije epidemioloških mjera kako bi se širenje te infekcije suzbilo. Svi povratnici iz visokorizičnih zemalja kakvom se smatra Slovenija gdje je njih 40-ak ali ponovo moraju u desetodnevni karantin.

Evropski centar za kontrolu bolesti procjenjuje da će krajem avgusta delta soj činiti 90 posto svih novih slučajeva infekcije na području Evropske unije. Na poseban oprez pozivaju one koji se nijsu vakcinisali kao i mlade. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, delta soj već se proširio u 100 zemalja.

– U zemljama s niskom stopom vakcinisanih strašni prizori prenatrpanih bolnica ponovo postaju uobičajeni. Nijedna zemlja još nije sigurna. Delta soj je opasan, nastavlja se razvijati i mutirati – upozorio je Tedros Adhanom Ghebreysus generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, pnosi HRT.