25. jul – Otpor prema vakcini i trećoj dozi – Srbija

0
64

Komentarišući potrebu za trećom dozom vakcine, prof. Predrag Kon je kazao da će vakcinisani odluku o tome donositi sa svojim izabranim ljekarom, a da iako nova istraživanja pokazuju da dvije doze imaju efikasnost u sprječavanju inficiranja od 42 odsto, i dalje imaju efikasnost protiv težih oblika kovida u 91 odsto slučajeva.

– Određene su kategorije koje moraju da prime treću, stariji od 70 ili oni koji su slabijeg imuniteta, ili oni kod kojih se utvrdilo da nemaju stvaranje antitijela. To su oni koji bi morali da je prime, a opšta preporuka je da se primi ona koja je najviše ispitana, a to je Fajzerova vakcina, kao i Modernina, obje su na informacionoj RNK tehnologiji. Ali odmah iza toga, može bilo koja druga – dodao je prof. Kon.

Kada je u pitanju otpor prema vakcini, prof. Kon je rekao da shvata da su mladi podložni sugestijama i da će neko njegov stav o tome shvatiti kao ekstreman – “vakcinacija je pitanje patriotizma”.

– Mi nemamo drugi izlaz iz ove situacije, neko pokušava da predstavi da je ovo zavjera, finansijska mućka, ja to ne mogu da prihvatim.