23. jul – Vakcinisano samo 10 odsto stanovništva – BiH

0
65

Zdravstvene vlasti Bosne i Hercegovine pozvale su stanovnike te zemlje na masovnu vakcinaciju budući da je do sada to učinilo tek 10 odsto njih kako bi BiH spremnija dočekala četvrti talas korona virusa.

– Mi se pripremamo za novi talas. Sada je važno povećati obim vakcinacije, kako bismo taj četvrti talas dočekali sa značajno većim brojem vakcinisanih jer što bude veći njihov broj, sigurno da će i mjere najvjerovatnije biti manje restriktivne.

Do sada se u BiH vakcinisalo tek oko 10 odsto stanovništva, što je oko 350.000 ljudi po popisu iz 2013. godine. Vlasti Bosne i Hercegovine, koje su se loše snalazile oko nabavke vakcina, sada očekuju oko dva miliona doza vakcina. Ako bude došao najavljeni broj vakcina, to bi značilo da bi pored ovih sada deset posto vakcinisanih u BiH imali još najmanje dodatnih 25 do 30 odsto vakcinisanih – rekao je pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH Goran Čerkez.

Po njegovim riječima, BiH bi do kraja avgusta tako mogla imati između 35 i 40 procenata vakcinisanih osoba, prenosi Tanjug.