05. septembar – Evropljani žive duže, ali su gojazni i previše puše

0
237

Evropljani žive duže od stanovnika drugih kontinenata, objavljeno je u izvještaju Evropske zdravstvene agencije koja je upozorila da napredak ugrožavaju faktori rizika među kojima i pušenje i sve veća gojaznost.

Evropski zdravstveni izvještaj pokazuje da je prosječan očekivani životni vijek 2015. bio 77,9 godina što je duže od godinu nego 2010. Ipak, postoji jaz od više od 11 godina između zemalja sa najvišom i najnižom očekivanom dužinom života.
U Luksemburgu je ona bila 83,1 godinu u poređenju sa 71,6 u Moldaviji.
Izvještaj je objavila evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Kopenhagenu koji okuplja 53 zemlje.
Pušenje, alkohol i gojaznost su među faktorima rizika povezanim sa načinom života koji mogu poništiti napredak prema šest ključnih ciljeva SZO prihvaćenih 2012. prema inicijativi Zdravlje 2020., saopšteno je iz te organizacije.
Među ciljevima je smanjivanje stope prerane smrti, povećanje očekivane dužine života i promovisanje univerzalne dostupnosti zdravstvene zaštite.
Izvještaj napominje da Evropa ima najveći procenat pušača među šest oblasti SZO.
U 2013. u prosjeku 29 odsto ljudi starijih od 15 godina u Evropi su bili pušači, piše u izvještaju. Konzumiranje alkohola među odraslima je takođe više u Evropi nego negdje drugo u svijetu, navedeno je u izvještaju, kao i da je 2014. u prosjeku popijeno 8,5 litara čistog alkohola po osobi.
U kategoriju gojaznih spada više od polovine stanovnika