06.09.2014. Održani IV Reumatološki dani

0
498

SONY DSCU organizaciji farmaceutske kompanije Hoffman la Roche i Udruženja reumatologa Crne Gore , u hotelu “Ruža Vjetrova” u Baru, 5. i 6. septembra održani su IV reumatološki dani. U ime kompanije Roche prisutnim ljekarima se obratio Ivan Burić izražavajući zadovoljstvo što Reumatološki dani postaju tradicija te najavio da će se već sledeće godine obilježiti jubilej.

Moderator predavanja bila je dr Koviljka Kažić koja je istakla uticaj kompanije Roche  koja je prva prepoznala značaj saradnje reumatologa i farmaceutskih kompanija. Po riječima dr Kažić, Roche je uvijek prisutan u svim aktivnostima udruženja, i što je najvažnije zajednička saradnja otvorila je put ka svijetu i razmjeni iskustava sa stručnjacima iz ove oblasti.

– Nadam se da će se nekad ovi dani zvati Rochovi dani reumatologije, ili dani Dejana Nešića, budući da je on inaugurisao ovu manifestaciju od velikog značaja. Reumatolozi dobro znaju da je saradnja dvosmjeran proces i zahvaljujući tome izašli smo iz duboke sjenke na svjetlost dana.

Dr Koviljka Kažić je u svom uvodnom izlaganju predstavila novine sa EULAR-a o biološkoj terapiji. Takođe, bilo je govora i o dijagnostifikovanju i metodama koje se primjenjuju na našim prostorima, ali i načinu na koji se može unaprijediti rad reumatologa u Crnoj Gori.

Predavanje je održao i doc. dr sci Dušan Mustur na temu “Razlike u pristupu liječenja bolesnika sa RA među evropskim zemljama”.

Na diskusijama organizovanim nakon predavanja učesnici su razmjenili mišljenja i iskustva iz prakse koja su od velikog značaja za rad sa pacijentima.