07. novembar – Majčino mlijeko najbolja hrana – Srbija

0
252

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja Novi Sad u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo Grada Novog Sada već četvrtu godinu za redom realizuje projekat Majčino mlijeko- najbolja hrana. Projekat podrazumijeva realizaciju predavanja sa radionicama koje se održavaju u raznim mjesnim zajednicama.
Zainteresovane majke su imale priliku da saznaju najnovije stručne stavove u vezi sa dojenjem, ali i njegom njihovog djeteta.
Dojenje je najzdraviji početak života. Dojenjem se prenosi toplina, osjećaj bezbrižnosti i zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakog novorođenčeta.
Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Unicefa su isključivo dojenje do navršenih 6 mjeseci života, da odojčetu ne treba davati zamjene za majčino mlijeko kao i da majka treba da doji do druge godine i duže uz pravilnu dohranu. Majčino mlijeko sadrži sve što bebi treba u prvih šest mjeseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitijela. Majčino mlijeko poboljšava imunitet djeteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca.
Poruke sa ovog skupa su da što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mlijeka. Ako dojenje traje duže od četiri mjeseca smanjuje se rizik da beba oboli od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest mjeseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno poslije porođaja dojenje pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studije koje pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika.