16. novembar – Preduzete mjere da se sačuvaju ljekari – Hrvatska

0
289

Dvije županije u Hrvatskoj shvatile su da ostaju bez ljekara te su uvele konkretne mjere koje bi ih podstakle da ne napuštaju tamošnje bolnice ili da pak privuku nove ljekare. Tako je četvoro ljekara Opšte bolnice Varaždin dobilo na korištenje stanove u varaždinskom prigradskom naselju Hrašćici, a potpisan je i Sporazum o finansiranju najma tih stanova.
Ljekari će podmirivati trećinu najma, dok će po jednu trećinu plaćati Varaždinska županija i Grad Varaždin. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da se još četiri stana kroz nekoliko mjeseci mogu staviti na raspolaganje bolnici.
Varaždinska županija je u ovogodišnjem županijskom budžetu osigurala i 420.000 kuna za finansiranje troškova postdiplomskih studija.
Osim Varaždina, konkretan potez povukla je i Bjelovarsko-bilogorska županija koja je uvela trajne mjere potpore za zapošljavanje i ostanak ljekara i medicinskog osoblja u zdravstvenim ustanovama na području Bjelovarsko-bilogorske županije.
Osim njih, samo je još Grad Pakrac preduzeo niz mjera kako bi privukao ljekare u taj grad. Saopšteno je da potencijalno zainteresiranim ljekarima nude smještaj u gradskim stanovima, subvensiranje stambenih kredita, sufinansiranje troškova specijalizacije kroz dodatak od 800 kuna mjesečno i kasnije stručno usavršavanje, dok će se ljekarima s malom djecom upola smanjiti cijene dječjeg vrtića. Ove godine počeli su i sa stipendiranjem studenata medicine u visini od 1200 kuna.