29. novembar – Prekršena prava istopolnih parova – Hrvatska

0
282

U domovima za djecu bez roditeljske zaštite trenutno se nalazi više od 800 djece, kojima toplinu doma osim usvojitelja mogu pružiti i hraniteljske porodice. No u novom prijedlogu Zakona o usvajanju nema mogućnosti da dijete usvoji istospolni par, odnosno životni partneri. Raspravljajući o tome utiče li seksualna orijentacija usvoitelja na razvoj djeteta dječja psihijatrica Vlatka Boričević Maršanić uporedila je hraniteljstvo kod istospolnih partnera sa uvozom hamburgera.

– Ne prihvatamo odmah sve što nam se nudi kao mogućnosti dok nismo dosta sigurni da radimo u smislu dobrobiti za čovjeka, u ovom slučaju za dijete. Istakla bih da smo iz zapadnih kultura uvezli talidomid, uvezli smo hamburgere i Coca-Colu, a danas milione i milijarde različitih valuta koristimo kako bi spriječili negativne posljedice upravo tih u jednom trenutku savremenih stvari. Javnost se nije još opredijelila definitivno u ovom području. Žučne su rasprave, a budućnost će pokazati ko je u pravu.

Ministrica Nada Murganić kazala je kako se zakon uopšte ne bavi pitanjem prava istospolnih partnera. “ – Zakon se ne bavi, niti smo željeli dovoditi u pitanje prava istospolnih partnera. Bili smo mišljenja da, vodeći računa o dobrobiti djeteta, dijete na kvalitetan način udomimo i zbrinemo i ne trebamo ga dodatno opterećivati s nekim upitima koji u našem društvu stoje – rekla je Murganić.