07. oktobar – Građani izgubili povjerenje u javno zdravstvo – BiH

0
21

Dok se političari međusobno utrkuju ko će koga više okriviti u aferi „Kiseonik“, građani Srpske sve su zabrinutiji šta ih čeka ako se razbole, pa budu morali na respirator. Nije ih umirila ni vijest da je kiseonik koji se koristi u UKC RS i pojedinim bolnicama 99,9 odsto čist, s obzirom na sve glasnije priče da je u liječenju ljudi umjesto medicinskog, korišten tehnički gas.

U centru ove afere našla je najveća bolnica u Srpskoj, koja se sumnjiči da je na nezakonit način nabavljala kiseonik za pacijente. Nije svejedno ni onima koji su nedavno bili hospitalizovani u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a kojima je bila neophodna kiseonička podrška.

Ministar zdravlja Alen Šeranić nedavno je upozorio da je priča o neadekvatnom kiseoniku uznemirila pacijente, njihove porodice i cjelokupnu javnost.

– Pacijenti koji koriste kiseonik, to sada odbijaju – istakao je Šeranić.

Ovo su prije par dana potvrdili i u samom UKC RS, naglasivši da im dolaze pacijenti koji su uplašeni i uznemireni, i to ne samo za svoje zdravlje, nego i zbog toga kakav će kiseonik dobiti. Psiholozi objašnjavaju da, u ovom slučaju, strah i nepovjerenje građana nijesu ništa neočekivano, piše Srpskainfo.