06. oktobar – Mladi sada od covida obolijevaju 12, a djeca 20 puta češće – Hvatska

0
24

Hrvatska je u posljednja 24 sata imala registriranih 1074 novooboljelih i 19 umrlih od covida. Ako se sadašnje brojke uporede s najgorim trenucima s kraja 2020. kada je dnevno bilo i po 4500 novooboljelih, a umrlih i preko 90, ispada da je stanje još uvijek daleko od onoga kakvo je bilo u trenucima kad su epidemijski talasa covida kulminirali prije godinu dana i proljetos.

Međutim, iza generalne statistike pandemije u ovoj zemlji, u pozadini se posljednjih nedjelja krije dio stanovništva u kojem se koronavirus širi najgore do sada. Riječ je o djeci i mladima, o građanima ove zemlje u dobi između nula i 20 godina kojih je u ovom trenutku rekordno puno.

Pritom se to “rekordno” odnosi i na apsolutne brojke dnevno i nedeljno oboljelih, a posebno na udio djece i mladih u ukupnom broju novooboljelih od covida. Dr Saša Srića, pulmolog koji od početka pandemije radi sa inficiranim koronavirusom, objasnio je da je riječ o mogućem vrlo nezgodnom stanju zato što se mladi i djeca ističu kao širitelji virusa.

Najgore stanje su imali sredinom decembra 2020. kad se u 24 sata otkrivalo i po skoro 5000 novih slučajeva infekcije koronavirusom. Epidemijski talas proljetos u najgorim danima avgusta kulminirao je otkrićima više od 3000 novooboljelih dnevno.

Kad se tako gleda, ispada da posljednjih nedjelja zdravstvene krize u Hrvatskoj nijesu najgori ili da još nije tako loše kao ranije. Najgori dani u nedjelji po broju novoboljelih je utorak kada je nešto manje od 2000 novooboljelih dnevno.

U zadnjih nedelju dana oboljelo je 651 dijete iz vrtića i niže osnovnoškolske starosti. To je tek nešto manje od najgore nedelje iz aprila kad ih je u nedelju dana oboljelo 757. Poređenja radi u istom periodu 2020. iz ove dobne grupe oboljelo je samo 32 djece. Ispada da ove jeseni u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tinejdžeri u Hrvatskoj obolijevaju od covida 12 puta češće nego prije, a djeca čak 20 puta češće.