08. jul – Još nemaju sve podatke o preminulim pacijentima koji su vakcinisani – Hrvatska

0
24

Na pitanja je li moguće da u izvještajima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje nema podataka o osobama koje su vakcinisane, a umrle su od covida-19 te je li tačno da je u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu preminulo osmoro pacijenata koji su bili vakcinisani, za RTL Danas odgovorila je zamjenica direktora HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

– Tu je dosta metodoloških pitanja koja možda ne mogu sve detaljno objašnjavati, ali prvo moram reći da se izvještaj odnosi na podatke koje smo primili službenim kanalima. Do današnjeg dana nemamo sve podatke iz jedne ustanove pa tako ni iz bolnice Dubrava jer uvijek ti podaci kasne u odnosu na stvarno vrijeme – rekla je Pavić Šimetin.

Napomenula je da treba razlikovati osnovni uzrok smrti te popratni uzrok.

– Iako sada ne možemo detaljno istražiti ovih osam slučajeva, trebaće nam neko vrijeme, možemo pretpostaviti da se u prijavama smrti ne radi o covidu kao osnovnom uzroku smrti, nego je nešto drugo u pitanje. Moram reći da su sve osobe starije životne dobi i da su to osobe s ozbiljnim komorbiditetima – dodala je Pavić Šimetin.

Podaci koje iznosi HZJZ, kaže, odnose se na covid-19 kao prvi uzrok smrti.

– Moramo znati da se radi o osobama starije životne dobi koje su se vakcinisale još u onoj prvoj fazi i u toj populaciji uvijek očekujemo veliki broj smrtnih ishoda, a ovo je još uvijek manje od očekivanog broja smrtnih ishoda. Zasad službeno takvog slučaja, za koji možemo apsolutno tvrditi da je osnovni uzrok smrti korona, a da je vakcinisan s dvije doze, mi još zapravo nemamo – kazala je Pavić Šimetin za RTL Danas.