08. jun – Crnogorski ljekari će se usavršavati u Parizu

0
39

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović otuputovala je u Francusku, gdje je dogovorila da najveća bolnička grupa u Evropi potpiše memorandum o saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore, kako bi se crnogorski ljekari usavršavali u Parizu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, dr Borovinić Bojović je počela radnu posjetu Francuskoj sastankom sa predstavnicima tamošnjeg Ministarstva solidarnosti i zdravlja. Ona je u ime Vlade Crne Gore zahvalila na dosadašnjoj pomoći Francuske Crnoj Gori u svim sferama, uključujući dragocjenu pomoć tokom pandemije koronavirusa.

– Na sastanku je iskazano posebno interesovanje za pomoć Crnoj Gori u oblasti digitalne transformacije. Naglašen je i značaj unapređenje zdravlja žene u svim separatima medicine. Sagovornici su razmijenili iskustva u vezi sa epidemiološkom situacijom i procesom vakcinacije protiv koronavirusa. U tom kontekstu, naglašena je podrška EU kroz COVAX mehanizam – piše u saopštenju Ministarstva.

Dr Borovinić Bojović se srela i sa direktoricom za međunarodnu saradnju najveće bolničke grupe u Evropi AP-HP (Assistance Publique – Hôpitaux de Paris), Florans Veber.

– Dogovoreno je da ova grupacija, u okviru koje radi 39 bolnica i koja je uvezana sa šest unverziteta potpiše memorandum o saradnji sa Kliničkim centrom Crne Gore. To će omogućiti da crnogorski specijalisti provedu od godinu do dvije staža u Parizu, a subspecijalisti godinu – preciziraju u Ministarstvu.

Kako najavljuju, u nastavku radne posjete Francuskoj ministarka zdravlja posjetiće dva francuska medicinska fakulteta i imaće susrete sa eminentnim ljekarima o osiguravanju saradnje, posebno u deficitarnim oblastima.