09. jun – Obdukcija za preminule nakon vakcinacije

0
30

Ministarstvo zdravlja donijelo je uputstvo za zdravstvene ustanove u kojem se navodi da ukoliko se dogodi da pacijent premine u periodu do dvije sedmice nakon primanja vakcine protiv virusa korona, njegovo tijelo se upućuje na obdukciju, kako bi se u tvrdilo da li je postojala eventualna veza sa imunizacijom, piše Dan.

Nadležni navode da se na taj način ljekari dodatno obavezuju da ispoštuju propisanu proceduru. U uputstvu u koje je Dan imao uvid ističe se da je ljekarima skrenuta pažnja da zakon ne podrazumijeva bilo kakav uticaj stava porodice pokojnika na okolnost obaveze za radom obdukcije, već jasno nalaže da „obdukciji obavezno podliježe leš“.

Iz Instituta nijesu odgovorili da li je i koliko bilo slučajeva smrti kod pacijenata koji su vakcinisani i šta je utvrđeno obdukcijom.

– Izuzetak je jedino u slučaju da ljekar utvrdi ili posumnja da je smrt nasilnog porijekla (samoubistvo, ubistvo i zades) što mora proizilaziti iz utvrđenih sumnjivih činjenica, a ne neosnovanih pretpostavki – piše u uputstvu.

Od početka epidemije, prije 15 mjeseci, preminulo je ukupno 1.596 osoba. Zasad nije poznat podatak da li je i koliko preminulih bilo među vakcinisanim osobama.

Iz Instituta napominju da se smrtni slučajevi, nažalost, svakodnevno dešavaju, pa samim tim sa povećanjem broja vakcinisanih osoba raste i statistička vjerovatnoća da će se bilježiti smrtni ishodi i kod vakcinisanih, a koji bi u svakom slučaju nastupili sa i bez vakcinacije.

– Bez obzira na to, želja ministarstva je da svaki takav slučaj bude adekvatno i pravovremeno ispitan kako se ne bi ostavljalo prostora raznim spekulacijama i uznemiravanju javnosti jer je javno zdravlje i zdravlje naroda uvijek na prvom mjestu. Obdukcija na jedini pouzdan način činjenično može doprinijeti utvrđivanju uzročno-posledične veze, te je posebno u ovoj nedovoljno jasnoj situaciji sa novim virusom, vrlo bitan element za unapređenje transparentnosti kompletnog slučaja i procesa i za prevenciju raznoraznih medicinskih i pravnih nedoumica koje su moguće – navode iz IJZ.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti se u članu 164, između ostalog, navodi da obdukciji obavezno podliježe leš „lica umrlog u zdravstvenoj ustanovi, zatim ako nije utvrđen tačan uzrok smrti“.

Obdukcija se obavlja i na zahtjev doktora medicine koji je liječio umrlog, zatim osobe donesene u zdravstvenu ustanovu čiji je uzrok smrti nepoznat, na zahtjev člana porodice kao i kada je to od posebnog značaja za zaštitu zdravlja građana ili kada to nalažu epidemiološki i sanitarni razlozi, zatim ako smrt nastupi tokom dijagnostičkog ili terapijskog zahvata, ako je na licu vršeno kliničko ispitivanje lijeka ili medicinskog sredstva, odnosno drugo naučno ispitivanje.

Obdukcija se obavlja i ako to zahtijeva nadležni organ zbog postojanja sumnje da je smrt nastupila izvršenjem krivičnog djela ili u vezi sa izvršenjem krivičnog djela, piše Dan.