08. novembar – ODOBRENO ZAPOŠLJAVANJE 234 ZDRAVSTVENA RADNIKA – Srbija

0
252

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je odobreno zapošljavanje 234 zdravstvena radnika, a da će do kraja godine još najmanje toliko njih dobiti posao u zdravstvenim ustanovama. Od 234 zdravstvena radnika, 129 su ljekari. Odobrenje je stiglo, a sada slijedi konkurs, a sa novim konkursom broj zaposlenih u zdravstvu u posljednje dvije godine dostići će cifru od 3.000 zdravstvenih radnika, a od toga su 1.300 ljekari. Pojasnio je da će se voditi računa da posao dobiju ljekari koji su studije medicine završili sa visokom prosječnom ocjenom, onima koji su dugo volontirali, koji su se istakli, koji su se žrtvovali da rade bez i jednog dinara.
Srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaju najviše anesteziolozi, radiolozi, pedijatri i neurolzi, a Ministarstvo zdravlja odobravanjem specijalizacija pokušava da premosti jaz koji je nastao zbog zabrane specijalizacija u jednom periodu. Koliko srpskom zdravstvu u ovom momentu nedostaje zdravstvenih radnika, ministar zdravlja nije mogao da precizira, ali kaže se taj broj kontroliše na svakih 15 dana.
– U cijeloj Evropi i svijetu odlaze ljudi gde im se ponude bolji uslovi. Mi ne možemo da se oslonimo da radimo presjek jednom godišnje, to radimo na 15 dana – pojašnjava Lončar i dodaje da se odlazak specijalista, bilo u inostranstvo ili u penziju, mora spremno dočekati sa dovoljnim brojem specijalista. – Specijalistu možete da dobijete minimum za pet godina. Onima kojima smo dali specijalizaciju prije dvije godine, njima minimum treba još tri godine da budu specijalisti -zaključio je ministar.