10. februar – Sve veći broj žrtava gripa – SAD

0
254

Ovogodišnja sezona gripa u Sjedinjenim Državama je najgora u posljednjih 15 godina, a zdravstveni zvaničnici predviđaju da je više nedelja bolesti tek pred njima. Jedna kompanija koja pravi pametni termometar prati kako se grip širi kroz zemlju u realnom vremenu, tako što prikuplja podatke svaki put kada neko izmjeri tjelesnu temperaturu.
Najčešći kućni medicinski aparat, termometar, dobija poboljšanje. Novi, Kinsa pametni termometar, ne mjeri samo tjelesnu temperaturu, on takođe šalje podatke koje prikuplja i obavještava roditelje o čemu se radi.
– Kako da pomognemo nekome na prvi znak ili simptom da su djeca bolesna i kako da im se pomogne? Kao sporedni proizvod toga, mi ćemo prikupiti rane pokazatelje bolesti i pratićemo širenje bolesti u realnom vremenu – objašnjava Inder Sing, direktor kompanije Kinsa.
Ove godine, grip je pogodio Sjedinjene Države posebno snažno, a među najteže pogođenima su savezne države Misuri i Kanzas. Zdravstveni zvaničnici saopštili su da je 37 djece umrlo, dok se broj ljudi kojima je potrebna njega i dalje povećava.
Kada roditelji koriste Kinsa termometar, podaci o temperaturi djetata šalju se aplikaciji na pametnom telefonu koja postavlja pitanja o simptomima. Već u 500 hiljada domova, Kinsa prima 25 hiljada podataka iz termometara svakoga dana. Korisnici primaju personalizovane zdravstvene informacije, dok se prati broj oboljelih u regionu.
Lične informacije izdvajaju se iz podataka i zatim predaju kompanijama koje prave proizvode kao što su preparati protiv kašlja i prehlade, dezinfektivna sredstva i sok od pomorandže.
– Oni žele da znaju gdjee i kada bolest udara na osnovu generalne geolokacije jer onda mogu da naprave digitalni marketing, da planiraju zalihe – navodi Sing.