13. februar – Evropska komisija odlučuje o zemljama najgorim zagađivačima vazduha

0
263

Evropska komisija saopštila je da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima preti izvođenjem pred sud.
Komisija zadužena da obezbijedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova dala je poslednju šansu Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija. Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje evropljana od čestica PM10 i azot-dioksida.
Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu sa propisima. Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremene i efikasne mjere.
Zagađenje vazduha smatra se odgovornim za više od 400.000 prijevremenih smrti godišnje u EU-u, ne računajući Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.