10. februar – Transplantacija kože postaje prošlost – Kanada

0
258

Uređaj koji štampa vještačku kožu prošao je posljednje testove sa najvišim ocjenama i tako prišao korak bliže praktičnoj primjeni u svakodnevnoj medicini.

Revolucionarno medicinsko-tehnološko rješenje za tretiranje opekotina je na pomolu. Trodimenzionalni štampač, sposoban da proizvede vještačku kožu, pokazao se izuzetno dobro na posljednjim testovima, pa je tako došao nadomak primjene u svakodnevnoj medicini.

Ručni trodimenzionalni štampač napravili su inženjeri Univerziteta u Torontu 2018. godine. Inovativni uređaj privukao je pažnju početkom ovog mjeseca, kada je tim koji ga je testirao na svinjama prijavio sjajne rezultate.

Jedan istraživač iz tima opisao je futurističku alatku kao “dozator lepljive trake” koji koristi “traku” od vještačkih tkiva.

Pacijentima koji imaju teške opekotine obično se na povrijeđeno mjesto presađuje zdrava koža sa drugog dijela tijela. Međutim, to nije uvijek opcija, jer postoje pacijenti čije su opekotine toliko rasprostranjene da više ne posjeduju zdravu kožu, prenosi RT.

Ovaj trodimenzionalni štampač sposoban je da nalijepi “trake” biomaterijala koje sadrže ljekovite proteine direktno na opekotinu i da tako ukloni potrebu za transplantacijom kože.