12. februar – Naučnici zabrinuti zbog visokih temperatura – Antartik

0
270

Na Antarktiku je prvi put u istoriji zabilježena temperatura viša od 20°C, što je izazvalo strah od klimatske nestabilnosti u najvećem svjetskom skladištu leda, piše The Guardian.

Brazilski naučnici zabilježili su na ostrvu Seymour temperaturu od 20.75°C što je gotovo cijeli stepen više od prethodnog rekorda od 19.8°C zabilježenog u januaru 1982. godine.

Argentinska istraživačka stanica na Esperanzi je 6. februara izmjerila 18,3°C, što je temperaturni rekord na kontinentalnom Antarktičkom poluostrvu.

Ova očitavanja moraće još potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, ali ona su u skladu sa širim trendom zagrijavanja na poluostrvu i obližnjim ostrvima, koji su za gotovo 3°C toplija u odnosu na predindustrijsku eru.

Naučnici, koji svaka tri dana prikupljaju podatke s udaljenih nadzornih stanica, opisali su ova očitanja temperature kao “nevjerovatna i nenormalna”.

Iako su temperature na istočnom i središnjem Antarktiku relativno stabilne, sve je veća zabrinutost zbog zapadnog Antarktika, gdje sve topliji okeani zagrijavaju ogromne ledenjake Thwaites i Pine. To je dovelo, za zada, do relativno niskog porasta nivoa mora, ali ako dođe do kontinuiranog porasta temperature, to bi se ubrzo moglo promijeniti.