10. jul – Nova istraživanja zahtijevaju ponovna razmatranja preporuka o ishrani beba – Velika Britanija

0
245

Tromjesečne bebe kojima se daje čvrsta hrana, pored toga što sisaju, spavaju bolje od beba koje samo piju mlijeko, rezultat je nedavno objavljene studije. Zvanična preporuka majkama je da isključivo doje prvih šest mjeseci života bebe. Eksperti kažu da majke treba i dalje da se pridržavaju ovog savjeta, iako se trenutno razmatraju i druge mogućnosti.
Studija koja je objavljena u časopisu JAMA Pedijatriks donosi zaključak da davanje čvrste hrane bebama mlađim od šest mjeseci ima prednosti i za mamu i za dijete. Bebe bolje spavaju, a mame tvrde da im je lakše.
Studija, koju su sproveli Kings koledž i Sent Džordž Univerzitet iz Londona, proučavala je ponašanje 1.303 tromjesečnih beba, koje su bile podijeljene u dvije grupe. Jednu grupu su mame isključivo dojile, a u drugoj grupi bebe su pored majčinog mlijeka konzumirale i čvrstu hranu.
Nacionalni zdravstveni servis u Velikoj Britaniji (NHS) i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju majkama da sačekaju do šestog mjeseca prije uvođenja čvrste hrane. Ali ovo pravilo se sada dovodi u pitanje. Uprkos zvaničnim savjetima, 75 odsto majki u Velikoj Britaniji su uvele neku vrstu čvrste hrane prije petog mjeseca, dok je četvrtina (26 odsto) tu odluku objasnila čestim buđenjem beba, stoji u izveštaju o hranjenju beba napravljenim 2010. godine.