10. jun – HLK je još u aprilu utvrdila propust oko transplantacija na Rebru – Hrvatska

0
47

Komora ljekara utvrdila je propust tima s Rebra u tzv. aferi transplantacija još prije dva mjeseca, pišu mediji dodajući kako uprkos zaključku da su povrijeđeni i etički i stručni standardi tužilaštvo nije pokrenulo postupak pred Sudom časti.

Transplantacijski tim za bubreg KBC-a Zagreb na čelu s akademikom dr Željkom Kaštelanom i ljekari sa Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju bubrega KBC Zagreb, kojeg je načelnik akademik dr Bojan Jelaković, povrijedio je odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije – stoji u zaključku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske ljekarske komore (HLK), donesenom u aprilu ove godine, koji je potpisao zamjenik predsjednice povjerenstva, prof. dr Tomislav Franjić.

Riječ je o zaključku struke o dva slučaja transplantacije bubrega u kojima su dva živa, nesrodna donora, državljani Srbije i Kosova, darovali bubrege dvojici hrvatskih državljana. Zahvati su obavljeni 2019. na KBC-u Zagreb, i to nakon što su ih, zbog sumnjivih okolnosti, stručnjaci KB-a Merkur odbili izvesti.

Iako je psihijatrijska procjena KBC-a Zagreb ukazala da jedan donor daruje bubreg zbog obveze prema primatelju koji mu je finansijski pomagao, zahvat je ipak izveden. KBC Zagreb se o tome nije oglašavao, a neslužbeno se poziva na izjave donora ovjerene kod javnog bilježnika u kojima navode da nijesu imali nikakve materijalne koristi od primatelja.

Zaključak Povjerenstva HLK datira iz aprila 2022. Temelji se na navodima i iz zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja koji se sastoji, stoji u nalazu, od medicinske dokumentacije, stručnog mišljenja, rješenja, upute nacionalne transplantacijske koordinatorice i predloga mjera te očitovanja tima za transplantaciju KBC-a Zagreb i uključenih ljekara. Jutarnji list