08. jun – Posljednjih godina bilježe oko 100 novih slučajeva HIV-a – Hrvatska

0
50

HIV je virus koji uzrokuje AIDS, spada u porodicu retrovirusa, a ulaskom u ljudski organizam virus napada specifičnu vrstu bijelih krvnih ćelija te se u njima množi, uništava ih i tako postupno dovodi do slabljenja imuniteta.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om, do novembra 2021. godine, zabilježeno 1886 osoba (1679 muškarac, 206 žena, jedan neupisan pol) s dijagnozom infekcije HIV-a, od čega ih je 590 oboljelo od AIDS-a, a u istom razdoblju je od AIDS-a umrlo 240 osoba.

U prvih deset mjeseci 2021. godine je od 58 novooboljelih od HIV-a/AIDS-a bilo 53 (91 %) muškaraca.

Posljednjih godina se u Hrvatskoj prosječno godišnje bilježi oko 100 novodijagnostikovanih slučajeva infekcije HIV-om, što Hrvatsku svrstava među zemlje s niskom učestalošću infekcije HIV-om.

U Hrvatskoj se infekcija HIV-om najčešće prenosi polnim odnosom, a najčešće se bilježi među muškarcima, koji imaju polne odnose s drugim muškarcima.

S obzirom na to da osoba koja ima infekciju HIV-om dugo vremena nema nikakve simptome i najčešće se osjeća dobro i nema specifične vanjske znakove infekcije, ne može se po izgledu zaključiti ima li neko ili nema infekciju HIV-om. Jedini način utvrđivanja infekcije u toj fazi bolesti (dok se nije razvio AIDS) je testiranje na HIV.

Ako se infekcija HIV-om ne liječi, zbog slabljenja imunog sistema mogu se javiti razni simptomi bolesti. Češći simptomi koji se povezuju s neliječenom infekcijom HIV-om su: oteklina limfnih čvorova (osobito na vratu i u pazuhu), jak umor (koji traje duže vrijeme i nastaje bez očitih razloga), neočekivano mršavljenje (više od 4,5 kg u dva mjeseca), dugotrajni proljev, gljivične infekcije usta, otežano disanje i kašalj koji duže traje, temperatura i znojenje, upozoravaju stručnjaci.