10. jun – Otkrivanje posljedica NATO agresije važno za budućnost – Srbija

0
286

Sporazum o osnivanju zajedničkog tijela za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja je potpisan, a ministri zdravlja i zaštite životne sredine naveli su da je ovaj potez važan za buduće generacije, kao i da istraživanjem posledica bombardovanja Srbija ne želi nikoga da osudi, već da pomogne sebi.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da Srbija ima obavezu prema svojim građanima da utvrdi sve istine vezane za NATO agresiju 1999. godine i dodao da to nije samo pitanje istine, već i pitanje budućnosti. Trivan je naveo da su nakon bombardovanja izvršena ozbiljna istraživanja i dekontaminacije terena koji su bili zagađeni prije svega osiromašenim uranijumom, ali da je vrijeme da se taj proces nastavi. Ističe, da sporazum ne podrazumijeva samo posledice zagađenja municijom koja je sadržala osiromašeni uranijum, već i zagađenja koja su nastala uništavanjem petrohemijskih, hemijskih i drugih kapaciteta.
– Vjerujem da najveće posljedice onoga što se desilo jesu na KiM, i oni isto imaju pravo na istinu i da se pozabavimo statistikom oboljenja. To nije pitanje srpske propagande, već pitanje zdravlja – rekao je Trivan.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je istraživanje posljedica bombardovanja najmanje što može da se uradi za sadašnje i buduće generacije, kako bi se otkrilo šta se tačno tom prilikom desilo.