11. decembar – Nova nada za liječenje oboljenja srpaste anemije – SAD

0
301

Pomaci u liječenju oboljenja srpasta anemija tzv. bolesti srpastih ćelija, koje predstavljaju grupu genetičkih poremećaja. To su nasljedne, hronične i doživotne bolesti krvi, koje pogađaju crvena krvna zrnca, odnosno njihov glavni dio hemoglobin, koji omogućava prenos kiseonika od pluća do svih djelova tijela. Nova tehnika modifikacije gena mogla bi da otvori put ka konačnom izlječenju srpaste anemije, koja pogađa oko pet miliona ljudi na planeti, većinom u Africi.
– Znamo tačno koja mutacija izaziva bolest i znamo da ako uspijemo da ispravimo tu mutaciju onda ćemo moći da izliječimo bolest – objašnjava prof. dr Mark Djuit sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.
Ova bolest pogađa crvena krvna zrnca i izaziva anomalije u njihovom obliku, što blokira protok krvi i dovodi do jakih bolova i oštećenja organa. Istraživači navode da su korigovali genetičke mutacije u matičnim ćelijama i da su ih implantirali kod miševa.
Prof. Dujit ističe da su se zdrava crvena krvna zrnca proizvodila dovoljno brzo da potencijalno izliječe bolest kod ljudi, ali napominje da će proći nekoliko godina dok se dođe od istraživanja do tretmana.