11. jun – Poštar upravljao igricom “Plavi kit”

0
232

Ruski državljanin Ilja Sidorov (26) uhapšen je pod optužbom da je upravljao igrom Izazov plavog kita, u kom je izvršilo samoubistvo 130 osoba. Kako prenose svjetski mediji, pretpostavlja se da je Sidorov u vezi sa Filipom Budejkinom (21) iz Rusije koji je već iza rešetaka pod istom otpužnicom. Sidorov je radio kao poštar.
Djeca koja su se priključivala su dobijala naredbe da sebi naude oštrim predmetima, da gledaju horor filmove i ostanu bez sna dok izvršavaju serije zadataka koji za cilj imaju na naude njihovom mentalnom razvoju. Prema objašnjenju igre, 50. dan djeca pristaju da izvrše samoubistvo.
Sidorov je uhapšen pošto je regrutovao 32 školaraca u svoju grupu. Njega su pripadnici policije uhapsili pošto im je jedna trinaestogodišnjakinja rekla da je izazvao da skoči pod voz.
Sidorov bi mogao da dobije petogodišnju kaznu zatvora, samo zbog tog slučaja, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije je saopšteno da je Sidorov praćen i izbog slučaja jedne četrnaestogodišnjakinje, koja je pokušala da se ubije ranije ove godine.
Osumnjičeni je rekao da je administrator takozvane grupe za samoubistva koja je imala 32 člana, sve maloljetne. Davao im je zadatke koji su vodili samoubistvu. Osumnjičeni je zatvoren i prebačen u Čeljabinsk.
Ranije je uhapšen Budejkin, koji je optužen da je upravljao društvenom mrežom Plavi kit. Pred nadležnima je da utvrde ko je odgovoran za samoubistva koja još nisu istražena, a sumnja se da imaju veze sa aktivnostima kojima su se bavili uhapšeni Rusi.