11. oktobar – Odgajili nos na podlaktici pa ga presadili na lice – Slovenija

0
275

Pacijentkinji kojoj je nos u potpunosti bio amputiran zbog invazivnog raka kože, slovenački hirurzi su uradili potpunu rekonstrukciju tog organa služeći se isključivo njenim tkivom i 3D modelom. Nos su prvo implantirali na njenoj podlaktici, a zatim ga presadili na lice.

Potpuna rekonstrukcija nosa, prva takve vrste u svijetu, odvijala se u dvije faze, a obje operacije trajale su ukupno osam sati, saopštili su direktor Klinike za plastičnu i estetsku hirurgiju Univerzitetskog centra iz Ljubljane (UKC) dr Uroš Ahčan i maksilofacijalni hirurg dr Vojko Didanovič, koji su vodili tim.
Doktori su prvo uradili trodimenzionalno skeniranje i štampanje modela oštećenog dijela lica pacijentkinje. Zatim su na osnovu 3D modela vezivno tkivo i kožu iz njezine podlaktice modelirali u nos na njenoj podlaktici, gdje je ostao 30 dana dok se nije primio i postao prokrvljen i povezan nervima.
U zadnjoj fazi tako oživljeni model nosa je iz tkiva pacijentkinje pažljivo presađen na lice.
– Rekonstrukcija nosa nakon potpune amputacije jedan je od najzahtjevnijih zahvata. Pri takvoj operaciji treba razmišljati višedimenzionalno, osigurati čvrstoću kosti i mekih tkiva, kožu u kojoj djeluju nervi, ali i pobrinuti se da rezultat bude trajan i da se osigura dobra funkcija i lijep estetski utisak.
Glavna prednost ovog inovativnog pristupa je ta što je nos napravljen iz sopstvenog tkiva pacijenta zbog čega je rehabilitacija kraća – rekao je dr Ahčan.