23. oktobar – Karijes uzrok više od 30 bolesti – Srbija

0
306

Kada je riječ o oralnoj higijeni najgori u Srbi u Evropi, o čemu svjedoče podaci – samo osam i po odsto stanovnika ima sve svoje zube, dok 9,3 odsto nema nijedan. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut donosi ohrabrujuće podatke – više od 45 odsto stanovništva procijenilo je stanje svojih zuba kao dobro. Ipak, ako se uporede sa drugim evropskim državama, podaci su poražavajući, jer samo osam i po odsto stanovnika ima svoje zube, a saki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici. Najčešće dentalne bolesti i gubitak zuba je zastupljen među starijim stanovništvom…

– Ako smo pronalizirali izveštaj iz 2016. sa izveštajem iz 2013. vidite da ima jasnih pomaka na aktivnostima u popularizaciji redovnog pranja zuba. Danas imamo u populaciji do 25 godina, 72,9 odsto ljudi koji svakodnevno, ujutru i uveče peru zube. Kada je riječ o starijoj populaciji sve je neredovnije pranje i neredovnija posjeta stomatolozima. Sa godinama sve manje i ređe odlaze kod stomatologa na preventivne preglede – kazao je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ukoliko se ne vodi računa o zubima, i oni ne popravljaju na vrijeme, to može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme. Zbog kvarnih zuba, može da opada i kosa. To iziskuje liječenje po zdravstvenim ustanovama, a ležanje pacijenta košta državu.