21. oktobar – U regionu se liječi sve manje građana Srpske – BiH

0
283

U protekle tri godine u zdravstvene ustanove u Srpskoj uvedeno je više od 150 novih usluga, zbog kojih su pacijenti ranije bili upućivani na liječenje van RS.
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se nekada na liječenje van RS upućivalo i po 20.000 pacijenta godišnje, dok se sada u Srbiji i FBiH tokom godine liječi oko 5.000 do 6.000 pacijenata. U prvih šest mjeseci ove godine u zdravstvenim ustanovama izvan RS liječilo se 2.473 osiguranika, što je za 7,2 odsto manje u odnosu na isti period lane.
– Među novim uslugama su i visokosofisticirane usluge, poput onih koji se primjenjuju kod liječenja karcinoma prostate, onkoloških oboljenja sa bolnim koštanim metastazama, karcinoma štitne žlijezde i drugih teških onkoloških oboljenja. U oblasti grudne hirurgije uvedene su nove najsavremenije operacione metode uz korišćenje VATS tehnologije, koje takođe ranije nisu rađene u našim bolnicama. Radi se o minimalno invazivnim operacijama nakon kojih se pacijenti veoma brzo otpuštaju iz bolnice, čime se smanjuju i troškovi hospitalizacije. U ovoj godini planirano je uvođenje 40-ak novih zdravstvenih usluga, i to iz oblasti grudne hirurgije, abdomalne hirurgije, nuklearne medicine, radiologije – naglašavaju u ovom fondu.