29. oktobar – Za doniranje organa ključno povjerenje u zdravstvo Hrvatska

0
280

Kako bi se povećala svijest građana o značaju doniranja organa, neophodno je razvijati povjerenje u zdravstveni sistem, kazala je nacionalna koordinatorka za transplantaciju u Hrvatskoj dr Mirela Bušić.

Kod donošenja odluke o darivanju organa ključni aspekt je, naglašava dr Bušić, povjerenje građana u zdravstveni sistem i zdravstvene radnike. – Da bi se stekao odnos međusobnog povjerenja, potrebno je ojačati i svijest građana i svijest zdravstvenih radnika, te bi bilo idealno da se ti procesi razvijaju paralelno – ističe dr Bušić.

Ona navodi da je Crna Gora ostvarila značajne pomake u području transplantacije bubrega, međutim, po pitanju transplantacije drugih organa, srca, jetre, pluća, potrebno je razmisliti o modelima međunarodne saradnje. Da bi se uticalo na svijest građana o značaju transplantacije, naročito kadaverične, kaže ona, bitno je da do društva dopre misao da svako može biti primalac i davalac organa. – Dobar način kako to ostvariti i doprijeti do što šireg broja ljudi je promovisanje kulture i vrijednosti darivanja organa od osobe koja uživa ugled i poštovanje u društvu, te čiji autoritet direktno utiče na kreiranje javnog mnjenja – navodi dr Bušić.