12. oktobar – Rak pluća godišnje odnese 4.600 života – Srbija

0
85

Svaka dva sata u Srbiji jedan čovjek umre od raka pluća, a godišnje ovaj karcinom odnese 4.600 života, alarmantni su podaci koje je saopštio pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Uzroci su: pušenje, genetika, zagađenje vazduha, azbest, gas radon i drugi uzroci.

Simptomi su: kašalj, iskašljavanje krvi, šištanje ili zadihanost, gubitak težine, groznica, krivljenje noktiju, umor, bol u grudima, kostobolja, otežano gutanje.

Kod skoro 70 odsto pacijenata rak pluća otkriven je u posljednjem stadijumu, a tada su i šanse za preživljavanje izuzetno male, zbog čega je pokrajinska vlada pokrenula projekat ranog otkrivanja raka pluća na teritoriji AP Vojvodine.

Od karcinoma pluća svake godine u ovoj zemlji oboli 5.000 ljudi, a to je i vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca. U Vojvodini se poslednjih godina broj novootkrivenih slučajeva povećao za 12 odsto, a oko 1.500 pacijenata godišnje izgubi bitku s opakim tumorom.

AP Vojvodina je stoga, kako je saopšteno, pokrenula projekat koji podrazumijeva detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske sjenke koje nije moguće vidjeti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Ovom metodom biće obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolijevanja od raka pluća ili drugih hroničnih plućnih bolesti.

Zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 39 odsto, a prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog, kaže da je ovaj skrining od izuzetnog značaja za oporavak pacijenta.